Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво ще получат българите с конституционните промени в Северна Македония


Конституцията и броят на българските граждани в Северна Македония
Конституцията и броят на българските граждани в Северна Македония

В Северна Македония живеят 3504 души, които официално са декларирали, че са българи. Това е 0,19% от населението. Включването им в конституцията като признато малцинство се превърна в междудържавен проблем, но е залог Скопие да влезе в ЕС. Какво ще се промени, ако условието бъде изпълнено?

На 18 август парламентът на Република Северна Македония започна ключовите дебати за промени в конституцията на страната, с които българите да бъдат включени в нея. Дискусията обаче не продължи дълго и не е ясно кога и дали изобщо може да се стигне до положително решение.

Предложените от правителството промени са едно от условията пред страната за членство в Европейския съюз (ЕС). Преговорите могат да започнат по същество едва когато Скопие изпълни ангажиментите си към София, сред които е и вписването на българите като държавотворен народ в основния закон на Северна Македония.

Промените трябва да бъдат приети от парламента до края на годината, но не е сигурно дали това ще се случи. Управляващите нямат нужното мнозинство от две трети от депутатите в парламента. Без гласове от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ промяната е невъзможна и след няколко заседания дебатите бяха спрени, а решението - отложено.

Според популярния македонски портал "А1он" правителството може на теория да отлага гласуването в парламента до края на мандата си през лятото на 2024 г. - в опит дотогава да успее да намери липсващите едва осем гласа от опозицията за нужното мнозинство.
"Нямаме нищо против българите да бъдат споменати в преамбюла на нашата конституция. Но кой ни гарантира, че това е последното искане от България?", каза на 20 септември лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, според когото такава промяна в конституцията би била принудителна.

Партията му има компромисно предложение - „условна промяна", която да влезе в сила чак в деня, в който Северна Македония се присъедини към ЕС. Според опозиционния политик така може да се преодолее взаимното недоверие.

Христиан Мицкоски
Христиан Мицкоски

"Без такава проточена във времето конституционна поправка България само би злоупотребявала с преговорите за присъединяване към ЕС, за да поставя постоянно нови ултиматуми на Северна Македония и да я заплашва с вето", каза още Мицкоски. Решенята, свързани с разширяване на ЕС, се взимат с консенсус от страните членки.

Той очевидно не вярва на думите на специалния пратеник на САЩ на Балканите Габриел Ескобар, който при посещение в Скопие увери, че България няма да предявява повече претенции, ако промяната в конституцията стане реалност. Същото направи и София.

Преди това ВМРО-ДПМНЕ предложи и референдум, в който македонците да решат дали искат да се прави промяна в конституцията, но идеята не събра нужното одобрение.

Дотук се стигна, след като през 2020 г. София наложи вето върху началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС вследствие на спорове за езика и историята. То беше оттеглено миналото лято, след като българският парламент одобри т. нар. френско предложение за решаване на спора, според което българите в Северна Македония трябва да получат конституционен статут. С него условията пред Скопие се превърнаха в част от ангажиментите на Северна Македония пред Брюксел.

Македонският парламент одобри въпросното предложение, а след това външните министри на двете страни подписаха двустранен протокол. Северна Македония официално започна преговори с ЕС през юли заедно с

Албания на първата междуправителствена конференция в Брюксел, ръководена от чешкото председателство на Съвета на ЕС.

"Това е исторически час", каза тогава председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Какво ще се промени за българите?

На последното национално преброяване в Северна Македония през 2021 г. точно 3504 души декларират официално, че са с български произход. Това е 0,19% от населението на страната. Съгласно Закона за насърчаване и защита правата на членовете на общности, които са под 20% от населението в Северна Македония, българите като общност, която сега не е спомената в конституцията, имат същите права като всички малцинства в държавата. Това означава например, че те имат право да получават пари за проектите на своите организации от държавния бюджет, могат да кандидатстват и за държавна работа.

С евентуалното приемане на конституционните промени и включване на българите освен другите малцинствени общности (роми, власи, турци, сърби, бошняци и др.), те ще получат и други, по-големи права.

Законът се отнася до тяхната идентичност, използването на езика и писмеността, образованието, културата, медиите. Законовите разпоредби защитават българите от всякаква форма на пряка или непряка дискриминация на етническа, езикова, религиозна, религиозна, расова или каквато и да е основа.

С конституционните промени обаче българите ще получат право да използват своя език и писменост, право на обучение на български език, както и на медии на български език – електронни или печатни. Ще имат и редакция в националната Македонската радио-телевизия.

Ще получат и свой представител в комисията по връзки между общностите в парламента, където ще могат да поставят политически въпроси и да влияят върху всички права, които вече им се полагат.

Според зам.-директора на Агенцията за осъществяване на правата на общностите Жельо Ходжич, дори и без спора с България, въпросът с българското малцинство в страната може да бъде отворен по време на преговорите на Северна Македония за ЕС.

„Но за да се организира например обучението по определен майчин език, трябва да се създадат кадри и условия. При проявен интерес ще имаме по-голям проблем да намерим кадри, които да преподават на майчин език“, каза Ходжич пред македонската служба на RFE/RL.

Законът гласи, че членовете на общностите могат да упражняват правата си чрез създаване на институции за култура, изкуство, образование, както и научни и други сдружения и фондации за подхранване и развитие на тяхната идентичност. Сдруженията на българите в Северна Македония вече откриха свои клубове в Битоля и Охрид, без да са използвани пари от македонския бюджет.

След откриването на български сдружения и клубове, носещи имената на исторически личности, около които София и Спопие имат спорове, парламентът прие законови промени, срещу "насърчаването на фашизма и нацизма". Те предвиждат да не могат да се регистрират организации по примера на българските сдружения и клубове "Цар Борис Трети" и "Иван Михайлов".

Право на държавна работа и празник

И без промени в конституцията българските сдружения могат да кандидатстват в обществени поръчки, обявени от Агенцията за защита на правата на общностите и Министерството на културата. Агенцията подкрепя проекти с бюджет до 300 000 денара. Досега обаче българи не са кандидатствали, казва Ходжич.

Ако българите бъдат записани като малцинство в конституцията, Скопие ще се ангажира да им осигури гарантирано процентно представителство за заетост в държавната администрация. Според Ходжич българската общност е дискриминирана в правото си на държавна работа, защото в обявите рядко се търсят лица от етнически общности, които не са споменати в основния закон.

По думите му в Рамковия договор има нещо, което се нарича наемане на адекватно представителство на общностите в администрацията, и съществува от 2001 г.

"Има и подзаконови актове, които помагат на други общности да бъдат представени в нашата публична администрация. Но това не работи в този си вид и не спомага за адекватното насърчаване на правата на малцинствените общности“, обяснява Ходжич.

С включването в конституцията българите също ще получат празник, който ще е неработен ден.

В момента ЕС преглежда всичките 33 глави за присъединяване на Северна Македония: от защитата на потребителите до външната политика, за да види какво още трябва да изпълни Скопие във всяка област на политиката, за да стане в бъдеще член на Съюза. Този процес вероятно ще приключи през есента. Но за фактическото отваряне на главите, с което присъединителният процес да започне, България иска вписването на българите в македонската конституция.

Всички права с евентуалното им вписване в конституцията, освен българите, ще получат и живеещите в Северна Македония хървати, черногорци, словенци, евреи и египтяни.

Македонската конституция е приета на 17 ноември 1991 г. и досега е претърпяла 8 промени с 36 поправки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG