Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Осезаемо отстъпление". Радев обвини Северна Македония в лобизъм в писмо до европейските лидери


Румен Радев
Румен Радев

Присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз (ЕС) в момента се гради не върху изпълнение на критериите за членство, а върху лобизъм. Такова обвинение отправи президентът Румен Радев в понеделник в официално писмо до европейските лидери и институции.

Писмото идва само дни след като в свое изявление Радев обвини Скопие, че прикрива липсата на реформи с лобиране. То идва и няколко часа след като пред Българското национално радио (БНР) върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел каза, че от страна на ЕС няма пречка за присъединяването на Северна Македония.

В писмото си до европейските лидери Радев написа, че развитията в последно време показват "осезаемо отстъпление от трасирания път".

"Вместо да работи за изпълнението на условията, Скопие залага отново на активно лобиране, за да прикрие липсата на политическа воля за постигане на критериите за членство", се казва в писмото.

"Изострят се нападките и езикът на омразата срещу България, въвеждат се "черни списъци" за забрана на български граждани да влизат в страната, потъпкват се правата на българската общност – зачестяват случаите на физическо насилие, на административен и съдебен тормоз над хората с българско самосъзнание, на палежи и стрелби срещу културните им клубове, на непрестанна заплаха за работните им места само защото са българи", пише още в писмото.

Президентът дава като пример за лобизъм от страна на македонските власти резолюцията на германския парламент в подкрепа на европейския път на Северна Македония, в която се признава македонската култура, идентичност и език.

Освен това Радев посочва като пример за "лобистката политика на Скопие" и факта, че външният министър на Северна Македония Буяр Османи съобщи, че и други държави членки имат намерение да излязат с декларации, подобни на резолюцията на германския Бундестаг.

"Никога досега страна кандидат за членство не е била допускана да има такова влияние върху работата на европейските институции", се казва в писмото на Радев.

Освен че признава македонската култура, документът, приет от германския парламент, приканва Скопие да изпълни договорената промяна на конституцията си и да впише в нея етническите българи. В него се препоръчва и германското правителство да призове България да подкрепи пътя на Северна Македония към ЕС в рамките на постигнатия компромис и да се въздържа да поставя допълнителни условия.

Вписването на българите в македонската конституция беше записано като условие за официалното начало на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС миналата година. За целта трябва да бъде променена Конституцията на страната с мнозинство от две трети от 120-членния парламент в Скопие.

Засега такова мнозинство няма, като основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ е против промените. Между нея и управляващата партия на социалдемократите обаче през последните седмици текат преговори, така че конституционните изменения да станат възможни.

По-рано премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски каза, че лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е поискал министерски кресла в кабинета, допускайки възможността все пак да позволи с гласовете си разглеждането на промените, ако това е последното българско условие.

На този фон напрежението с България отново беше изострено след твърдението на Радев от миналата седмица, че Скопие няма готовност за начало на преговори за членство в ЕС и прикрива липсата не реформи с лобиране. Тогава Ковачевски му отговори, че българският президент трябва да се занимава повече с реформите в страната си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG