Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ковачевски сравни говоренето на София за Скопие с това на Русия за Украйна. България осъди изказването


Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски в Рейкявик на 17 май
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски в Рейкявик на 17 май

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски сравни начина, по който България говори за Северна Македония, с този, по който Русия говори за Украйна. Това се случи по време на среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик. Външното министерство и депутати в София осъдиха изказването.

Думите на Ковачевски идват след изказване на вицепрезидента на България Илияна Йотова на същата среща по-рано в сряда. Тя говори за “системно потъпкване на правата на българите в Република Северна Македония”.

В сряда Ковачевски определи като “напълно неоснователни” обвиненията, изказани от Йотова по-рано същия ден. По думите му, цитирани от БТА, те “идват от държава, която не зачита решенията на Европейския съд за правата на човека и стандартите на Съвета на Европа в областта на правата на човека”.

“Северна Македония е международно призната като функционално модерно мултиетническо общество, в което се зачитат всички права, и всички доклади потвърждават това”, каза Ковачевски в изявление, излъчено на живо в интернет страницата на правителството на Република Северна Македония.

Според македонския премиер е недопустимо да се злоупотребява с подобни обвинения за политически цели.

По-рано на същата среща вицепрезидентът Илияна Йотова осъди съществуването на “черни списъци на българи”, които да не се допускат на територията на Северна Македония.

За съществуването на такива съобщи служебният външен министър Иван Кондов на 10 май. Повод за изказването му беше спирането на петима българи на границата със Северна Македония и отказът на македонските власти да ги допуснат в страната. Сред тях беше и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

“Това е груба провокация към общите европейски ценности и към всичко, което изгражда нашата общност – единство, солидарност, взаимно уважение. Най-опасната тенденция е широко разпространеният език на омразата към съседна държава, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз“, каза по този повод Йотова в Рейкявик.

В четвъртък Министерството на външните работи на България осъди изказването на Ковачевски.

“Недопустимо е заявяването на загриженост за основните права на дадена общност да бъде използвано като претекст за необосновани и язвителни нападки към държава член на ЕС“, се казва в позицията на външното министерство.

В изявлението се посочва също, че “всяка аналогия със страданията на украинския народ в настоящата неоправдана война на Русия е цинична и недопустима“.

По-рано в четвъртък депутати от ГЕРБ и ИТН осъдиха в парламента изявлението на Ковачевски. Според Георг Георгиев от ГЕРБ отношението на Скопие е “не само цинично, но бих го нарекъл и нагло”. Павела Митева от ИТН определи случая като “дипломатически скандал” и каза, че “многобройните отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до постигане на желаните резултати”.

След отказа на граничните власти в Северна Македония да допуснат български граждани, външното министерство в София осъди случая. Това направи и Европейската комисия.

Македонското външно министерство обясни недопускането на петимата български граждани с това, че в групата, която е искала да влезе, е имало хора, за които властите в Северна Македония знаят, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG