Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Остро несъгласие". Външното министерство привика посланика на Северна Македония заради връщането на Андрей Ковачев


Министърът на външните работи на България Иван Кондов
Министърът на външните работи на България Иван Кондов

Министърът на външните работи Иван Кондов е извикал на среща в министерството посланичката на Северна Македония в България Агнеза Поповска. Причината е отказът на Скопие да допусне на своя територия българския евродепутат Андрей Ковачев и още четирима български граждани на 6 май.

Това съобщи министерството на външните работи късно във вторник. Новината идва, след като както България, така и Европейската комисия осъдиха действията на македонските власти.

По време на разговора във вторник министърът на външните работи Иван Кондов е изразил пред македонската посланичка "силна загриженост и остро несъгласие" с решението на Скопие и е определил връщането на българските граждани като необосновано и несъвместимо "с европейските принципи и норми", се казва в позицията на ведомството.

"Министър Кондов подчерта, че подобни действия на официални институции в Северна Македония, които се случват не за първи път, имат негативен отзвук сред българската общественост и нанасят безспорна вреда на изграждането на добросъседски отношения между двете страни", пише още в позицията.

Обяснението на македонските власти

Също във вторник министерството на външните работи на Северна Македония даде ново обяснение за недопускането на петимата български граждани.

Според съобщението в групата, която е искала да влезе в страната на 6 май, е имало лица, за които властите в Северна Македония знаят, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност. Евродепутатът Андрей Ковачев не е сред тях, но компетентните служби са взели такова решение заради останалите хора, с които е пътувал.

"Всеки евродепутат, който уважава достойнството на държавата и нейните граждани, е добре дошъл в Северна Македония", се казва още в позицията на македонското външно министерство.

По-рано говорител на македонското министерство на вътрешните работи каза, че македонската полиция няма как да позволи влизането в държавата на хора, които "са потенциални нарушители на обществения ред и спокойствие и които обиждат и омаловажават гражданите и държавата". Тогава той не даде повече подробности.

В събота евродепутатът Андрей Ковачев е планирал да присъства на събитие в памет на загинали през Балканските войни български войници край Ново Село - град в източната част на Северна Македония. Заедно с него е пътувал председателят на Фондация "Българска памет" Милен Врабевски, който е организатор на събитието, и още трима души, чиито имена не се споменават.

Петимата са спрени на границата и не са допуснати на територията на Северна Македония.

Ковачев е евродепутат от ГЕРБ и член на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент. Той подкрепяше позицията на правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти", което през 2020 г. наложи вето върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Милен Врабевски е основател и председател на фондация "Българска памет" и подпомага фондациите "Искам бебе" и "Майки за донорството". През 2022 г. напусналата партия "Възраждане" бивша депутатка Елена Гунчева обвини председателя на партията Костадин Костадинов във връзки с Врабевски.

През януари тази година президентът на Северна Македония Стево Пендаровски предложи да бъде забранено влизането в страната на един евродепутат и няколко други лица от България за тогава предстоящата 151-та годишнина от рождението на революционера Гоце Делчев. Тогава той не посочи тези хора поименно, но каза, че те са "активизирани от руските разузнавателни служби".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG