Връзки за достъпност

Извънредни новини

Скопие не е допуснало евродепутата Андрей Ковачев, защото го смята за "потенциален нарушител"


Андрей Ковачев
Андрей Ковачев

Българският евродепутат Андрей Ковачев и още четирима души не са допуснати на територията на Северна Македония, защото са “потенциални нарушители на обществения ред”. Това каза говорител на македонското Министерство на вътрешните работи.

В събота евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и още четирима български граждани бяха спрени на границата със Северна Македония и не бяха пуснати да влязат в страната. Министерството на външните работи на България осъди решението на македонските власти.

Изявлението на говорителя на македонското вътрешно министерство Тони Ангеловски е първият коментар на властите в Скопие по случая. В събота вечерта пред местната телевизия Канал 5 той каза, че петимата българи не са допуснати в страната “поради неизпълнение на условията за влизане”, без да дава повече подробности.

“Македонската полиция няма да позволи, нито сега, нито в бъдеще, да влязат в държавата хора, които са потенциални нарушители на обществения ред и спокойствие и които обиждат и омаловажават гражданите и държавата”, каза Ангеловски, цитиран от македонската служба на Радио Свободна Европа.

Евродепутатът Андрей Ковачев е планирал да присъства на събитие в памет на загинали през Балканските войни български войници край Ново Село - град в източната част на страната. Заедно с него е пътувал председателят на Фондация “Българска памет” Милен Врабевски, който е организатор на събитието, и още трима души, чиито имена не се споменават.

Петимата са спрени на границата и не са допуснати на територията на Северна Македония, съобщи Ковачев в събота. По думите му те са получили “един лист, на който пише, че има постановление, че не се допускаме в Република Северна Македония”.

Българското Министерство на външните работи реагира на новината като изрази “силно разочарование” от решението на македонските власти да не допуснат българските граждани в страната и го нарече “провокация”.

Андрей Ковачев е евродепутат от ГЕРБ и член на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент. Той подкрепяше позицията на правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, което през 2020 г. наложи вето върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Милен Врабевски е основател и председател на фондация “Българска памет” и подпомага фондациите “Искам бебе” и “Майки за донорството”. През 2022 г. напусналата партия “Възраждане” бивша депутатка Елена Гунчева обвини председателя на партията Костадин Костадинов във връзки с Врабевски.

През януари тази година президентът на Северна Македония Стево Пендаровски предложи да бъде забранено влизането в страната на един евродепутат и няколко други лица от България за тогава предстоящата 151-та годишнина от рождението на революционера Гоце Делчев. Тогава той не посочи тези хора поименно, но каза, че те са “активизирани от руските разузнавателни служби”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG