Връзки за достъпност

Извънредни новини

Евродепутатът Андрей Ковачев не е допуснат в Северна Македония. България осъди случая


Андрей Ковачев
Андрей Ковачев

Българският евродепутат Андрей Ковачев не е допуснат да влезе на територията на Северна Македония. Това съобщи самият той пред БТА в събота. Още четирима български граждани са спрени на границата, но нито един от тях не е задържан.

Министерството на външните работи на България осъди решението на македонските власти. Представители на Скопие до момента не са коментирали случая.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев е планирал да присъства на събитие в памет на загинали през Балканските войни български войници край Ново Село - град в източната част на страната. Заедно с него е пътувал председателят на Фондация “Българска памет” Милен Врабевски, който е организатор на събитието, и още трима души, чиито имена не се споменават.

Петимата са спрени на границата и не са допуснати на територията на Северна Македония, каза Ковачев пред БТА.

“Повече от 10 години на Гергьовден ходя на военните гробища в Ново село, за да отдам почит на загиналите за Отечеството”, каза евродепутатът.

“Този път, за огромна моя изненада, не бяхме допуснати - аз, Милен Врабевски и още трима души - да влезем на територията на Република Северна Македония, без да ни дадат никакво обяснение.”

Ковачев добави, че е получил “един лист, на който пише, че има постановление, че не се допускаме в Република Северна Македония”.

Българското Министерство на външните работи реагира на новината като изрази “силно разочарование” от решението на македонските власти да не допуснат българските граждани в страната и го нарече “провокация”.

“Недоумение пораждат основанията за получения отказ, а именно издадена забрана за влизане в Северна Македония”, пише в позицията на външното министерство. В нея се добавя, че България ще постави въпроса пред властите в Скопие и пред международните си партньори.

“Развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения и усилията на българската страна, насочени към възстановяване на доверието и създаване на положителен климат за развитие на двустранните отношения”, се казва още позицията.

До момента властите в Северна Македония не са коментирали публично случая.

Самият Андрей Ковачев каза пред БТА, че е информирал македонския външен министър Буяр Османи за случая. “Той също не знаеше каква точно е ситуацията”, добави евродепутатът и каза, че случилото се е резултат от “инерцията от старото време, от времето на Югославия”.

Андрей Ковачев е евродепутат от ГЕРБ и член на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент. Той подкрепяше позицията на правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, което през 2020 г. наложи вето върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Милен Врабевски е основател и председател на фондация “Българска памет” и подпомага фондациите “Искам бебе” и “Майки за донорството”. През 2022 г. напусналата партия “Възраждане” бивша депутатка Елена Гунчева обвини председателя на партията Костадин Костадинов във връзки с Врабевски.

През януари тази година президентът на Северна Македония Стево Пендаровски предложи да бъде забранено влизането в страната на един евродепутат и няколко други лица от България за тогава предстоящата 151-та годишнина от рождението на революционера Гоце Делчев. Тогава той не посочи тези хора поименно, но каза, че те са “активизирани от руските разузнавателни служби”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG