Връзки за достъпност

Извънредни новини

Името на клуб "Цар Борис III" в Охрид предизвиква нетърпимост, реши македонска комисия


Откриването на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, 7 октомври 2022 г.
Откриването на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, 7 октомври 2022 г.

Името на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид предизвиква напрежение и нетърпимост в македонското общество. Това е заключението на Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония, съобщи македонската редакция на Радио Свободна Европа във вторник.

Комисията трябваше да изготви становище, след като македонският парламент прие законови промени, с които задължи създателите на организации с имена на исторически личности да искат съгласие за наименованията си от министерството на правосъдието. Като причина беше посочено, че имената на организациите не трябва да разпалват омраза или да одобряват фашистки или нацистки идеологии.

До това развитие се стигна след серия от протести и атаки срещу български клубове през миналата година.

Във вторник министерството на правосъдието на Северна Македония съобщи, че комисията е изготвила негативното становище за името на Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи Цар Борис III Охрид. В аргументите на комисията се посочва, че назоваването на сдружението с такова име предизвиква напрежение и нетърпимост в цялото македонско общество.

"Беше посочено, че [цар Борис Трети] е отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, по време на които са ликвидирани стотици граждани. Особено се подчертава позицията, че неговото сътрудничество и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са най-пряко отговорни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на смъртта Треблинка", се казва още в становището на комисията, цитирано от македонското правосъдно министерство.

Предстои заключението да бъде изпратено на министъра на правосъдието, който да се произнесе по него.

Културният клуб в Охрид е втората българска организация в Северна Македония, което получава негативно становище за името си. По-рано този месец комисията изготви подобно становище и за културния център "Иван Михайлов" в Битоля. Сдружението получи тримесечен срок, в който да промени името си, но това не беше направено. Впоследствие то беше заличено от Централния регистър на сдруженията на Северна Македония.

Информацията тогава провокира реакциите на българското министерство на външните работи и на президента Румен Радев, които разкритикуваха заличаването на сдружението и го определиха като "тенденциозно".

Българският клуб "Иван Михайлов" беше открит през април миналата година на фона на протести. Няколко месеца по-късно сградата на центъра беше подпалена.

Последва серия от инциденти с български и македонски културни клубове. В Охрид в началото на октомври десетки хора протестираха срещу откриването на български клуб, основан от гражданското сдружение "Цар Борис Трети" и носещ същото име. Протести съпътстваха и откриването на македонски културен клуб в Благоевград.

Напрежението провокира Скопие да забрани на граждански сдружения, фондации и политически партии да използват имена, които се свързват с фашизма, нацизма, Третия райх и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG