Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки протестираха в Охрид срещу откриването на български център


Протестът срещу откриването на българския клуб в Охрид, 7 октомври 2022 г.
Протестът срещу откриването на българския клуб в Охрид, 7 октомври 2022 г.

Десетки хора се включиха в протест срещу откриването на български клуб в Охрид в петък, съобщи македонската служба на Радио Свободна Европа. Протестът беше организиран от партия "Левица" и подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ.

Новият клуб е основан от гражданското сдружение "Цар Борис Трети" и носи същото име. Това е вторият български център в Северна Македония.

От партия "Левица" призоваха за протести, като посочиха, че цар Борис Трети е "фашистки държавник, слуга на Хитлер и борец срещу македонизма". Еврейската общност в Северна Македония също излезе с позиция, че е ужасена от "прославянето на фашизма и разпространението на езика на омразата".

Цар Борис Трети управлява България от 1918 г. до 1943 г., като през 1941 г. България става съюзник на нацистка Германия. В замяна страната получава територии, сред които и голяма част от днешна Северна Македония.

В Северна Македония за този период от историята се говори като за "българска фашистка окупация". Според историците в България обаче коректният термин е "анексия", а управлението преди 1944 г. се определя като "авторитарен режим, повлиян от фашистки идеи".

Протестът срещу откриването на българския клуб в Охрид
Протестът срещу откриването на българския клуб в Охрид

Късно в четвъртък министерството на външните работи на Северна Македония призова "всички граждани, както и всички политически и неправителствени формации да проявят зрялост и достойно поведение". Оттам призоваха и за "зачитането на законовото право на всеки един гражданин да участва в сдружения и да изразява свободно своето мнение, независимо от етническата си принадлежност".

Протестът срещу откриването на българския клуб в Охрид
Протестът срещу откриването на българския клуб в Охрид

Гражданското сдружение "Цар Борис Трети" е създадено през ноември миналата година. През април тази година откриването на българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля също предизвика протести, а няколко месеца по-късно сградата му беше подпалена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG