Връзки за достъпност

Извънредни новини

Културният център "Иван Михайлов", открит от българска делегация в Битоля, беше подпален


Премиерът Кирил Петков на откриването на Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля, Северна Македония, 16 април, 2022 г. На заден фон се вижда сградата на центъра, която беше подпаленана 2 срещу 3 юни.
Премиерът Кирил Петков на откриването на Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля, Северна Македония, 16 април, 2022 г. На заден фон се вижда сградата на центъра, която беше подпаленана 2 срещу 3 юни.

Между петък вечеррта и сутринта в събота е бил запален Културният клуб "Иван Михайлов" в Битоля, съобщи БТА. Извършителите все още не са открити. По-късно през деня български политици осъдиха случилото се.

Той беше открит от премиера Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова по време на посещение на българска делегация в Северна Македония на 16 април.

Вследствие на палежа е изгоряла входната врата на центъра. На мястото е извършен полицейски оглед, а представителите на Културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля очакват виновниците да бъдат открити и да понесат отговорност.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска и посланикът на страната ни в Северна Македония Ангел Ангелов посетиха Битоля след инцидента. Генчовска определи случилото се като "вандалски акт и неприятен инцидент" и добави, че то няма да промени отношенията на България със Северна Македония.

Премиерът Кирил Петков написа на страницата си във Фейсбук, че осъжда остро палежа и че той е "опит за провокация и дестабилизиране на отношенията ни с нашите съседи".

"В 21 век нищо не се постига с палежи и опожаряване", написа на своята Фейсбук страница премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъди акта на умишлен палеж на входа на сградата.

"Тази вандалска атака е поредното доказателство, че има много участници, които са против напредъка в отношенията между Северна Македония и България и нашето общо европейско бъдеще. Това престъпление не е извършено случайно на този ден, когато двете страни ще установят диалог за преодоляване на отворените въпроси по пътя на европейската интеграция на Северна Македония. Компетентните органи на държавата полагат усилия за откриване на извършителя на този вандалски акт," пише в съобщение на МВнР на Северна Македония.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ", Екатерина Захариева от Герб и дъпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също осъдиха случилото се в коментари пред БНР.

Вицепремиерът Илияна Йотова напуса във Фейсбук, че подпалването е "поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването на клуба." Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки съобщи, че ще подаде сигнал до ЕК и всички свои колеги в Брюксел, Съвета на ЕС и френското председателство за посегателството.

При откриването на 16 април името на центъра предизвика протести в Северна Македония, където Иван (Ванчо) Михайлов, бивш лидер на ВМРО, често се свързва с антихуманна идеология.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG