Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Македония премахна културния център "Иван Михайлов" в Битоля от регистъра на сдруженията


Българският клуб "Ванчо Михайлов - ВМРО" в Битоля
Българският клуб "Ванчо Михайлов - ВМРО" в Битоля

Културният център "Иван Михайлов" в Битоля е заличен от Централния регистър на сдруженията на Северна Македония. Това потвърдиха от македонската редакция на Радио Свободна Европа в четвъртък.

Информацията провокира реакциите на българското министерство на външните работи и на президента Румен Радев, които разкритикуваха заличаването на сдружението и го определиха като "тенденциозно".

До това развитие се стигна след серия от протести и атаки срещу български клубове през миналата година. Провокиран от тях, през октомври македонският парламент прие законови промени, с които задължи създателите на организации с имена на исторически личности да искат съгласие за наименованията си от Министерството на правосъдието. Като причина беше изтъкнато, че имената на организациите не трябва да разпалват омраза или да одобряват фашистки или нацистки идеологии.

Впоследствие комисията към министерството даде отрицателно становище за използване на името - Сдружение културен център "Иван Михайлов" Битоля. Аргументите бяха, че то представлява провокация към националните чувства на хората в Северна Македония, защото става дума за човек, близък до фашистката идеология.

Сдружението получи тримесечен срок, в който да промени името си, но това не беше направено.

Реакцията на външното министерство

В четвъртък заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев коментира новината, като каза, че институциите в Скопие не са представили реални аргументи за оспорването на регистрацията на български сдружения.

Според него решението е взето единствено чрез "безпринципно, едностранно и тенденциозно поставяне на имената на сдруженията в изкривен исторически и идеологически контекст".

"Силно сме обезпокоени от последователните действия на Северна Македония за ограничаване на правата за сдружаване и свободно изразяване на българската общност в страната", каза Коджабашев пред журналисти.

Каква е реакцията на Румен Радев

Президентът Румен Радев, който участваше на среща на лидерите от ЕС в Брюксел, също беше помолен да коментира темата. В отговор на въпрос той каза, че случващото се в Северна Македония "отеква много лошо в Европа".

"Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Република Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от днес, не от вчера, а от векове", каза Радев.

"Заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България, на европейските институции, на нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция. Това е отправната точка за интеграцията на нашата съседка в ЕС", добави той.

Българският клуб "Иван Михайлов" беше открит през април миналата година на фона на протести. Няколко месеца по-късно сградата на центъра беше подпалена, като вследствие на палежа изгоря входната врата.

Последва серия от инциденти с български и македонски културни клубове. В Охрид в началото на октомври десетки хора протестираха срещу откриването на български клуб, основан от гражданското сдружение "Цар Борис Трети" и носещ същото име. Протести съпътстваха и откриването на македонски културен клуб в Благоевград.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG