Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пендаровски предлага евродепутат и други българи да не бъдат допускани в Скопие


Стево Пендаровски свика Съвета по сигурност преди предстоящото честване на рождението на Гоце Делчев
Стево Пендаровски свика Съвета по сигурност преди предстоящото честване на рождението на Гоце Делчев

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски е предложил на правителството да бъде забранено влизането в страната на един евродепутат и няколко други лица от България за предстоящата 151-та годишнина от рождението на революционера Гоце Делчев.

Според македонския президент тези хора, чиито имена той не спомена, са активизирани от руските разузнавателни служби.

Пендаровски е направил това по време на свикано от него заседание на Съвета за сигурност и е мотивирал предложението си с "предишни и продължаващи техни действия против” Скопие. Съветът за сигурност не е орган, който взима решения, затова той е отправил искането си към кабинета да наложи тази мярка в рамките на закона за чужденците, съобщи БТА.

Това се случва на фона на инцидент, при който българинът Християн Пендиков, секретар на българския клуб в Охрид "Цар Асен III", е бил пребит. 22-годишният мъж е с тежки травми и беше транспортиран в България със самолет и настанен във ВМА. В неделя външните министри на България и Северна Македония Николай Милков и Буяр Османи го посетиха в болницата. Османи съобщи, че полицията е арестувала заподозрени за побоя.

Междувременно, след заседанието на Съвета за сигурност, на което са присъствали шефът на разузнаването на страната, шефът на Държавната агенция за национална сигурност и началникът на Генералния щаб, Пендаровски направи изявление.

Той каза, че анализите сочат, че в България има структури, които са активирани особено след приемането на преговорната рамка през юли и „са мобилизирани и логистично, и финансово, за да подкрепят пристигането на голяма група хора от България на 4 февруари - когато е честването за Гоце Делчев.

„Според всички оценки, това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и институциите няма да бъдат само неми свидетели на случващото се”, каза президентът.

Той не посочи имената на българските граждани, които е предложил да не бъдат допускани, но каза, че част от „структурите от България, които са активирани” са свързани с руската разузнавателна служба.

По думите му има два начина за реакция на такива "организирани антидържавни кампании, провеждани от политически партии и личности" - дипломатична реторика и мерки, „които всяка сериозна и организирана държава предприема в такива ситуации”.

Пендаровски уточни, че законовите условия за налагане на такава мярка са "заплаха за обществения ред, заплаха за националната сигурност или заплаха за международните отношения на РСМ".

Пендаровски допълни, че трябва да бъдат взети всички мерки от граничния пункт до мястото на събитието да имат достъп само хора, които идват да се поклонят на Гоце Делчев, но не и тези, които имат за цел да унижават македонския народ”. Той призова институциите в България да изолират политически „хората, които не желаят добросъседски отношения”.

„(Република Северна) Македония не ви е неприятел, но тази държава има закони, достойнство и когато тези граници бъдат преминати, ние ще реагираме, за да се защитим”, каза още Пендаровски.

"Критично важно". Позицията на САЩ

"Критично важно е отношенията между Скопие и София да се успокоят, за да могат лидерите да обсъдят спокойно и рационално какъв е пътят по отношение на някои от проблемите, които създават напрежение", каза в същото време в интервю за телевизия Телма посланикът на САЩ в РСМ Анжела Алегер.

Тя отбеляза, че това е от ключово значение и не трябва да спре или дори да забави напредъкът на РСМ към ЕС. Агелер добави, че Вашингтон подкрепя пътя на Скопие към съюза, който изисква трудни решения и трудни избори, но по думите ѝ страната „се справя добре”.

Тя приветства решението на външния министър Буяр Османи да отиде в София и „да разговаря с МВнР и с други лидери как да се подкрепят малцинствените общности в РСМ и как двете страни могат да постигнат напредък в преодоляването на конфликтните точки”.

Чудите се какъв е този шум за Северна Македония. Ето обяснението
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG