Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хибриден актьор" или военен кореспондент? Какво знаем за Дарко Тодоровски


Скрийншот от официалната Фейсбук страница на Дарко Тодоровски, в която той се представя като специалист по отбрана и сигурност.
Скрийншот от официалната Фейсбук страница на Дарко Тодоровски, в която той се представя като специалист по отбрана и сигурност.

Той е македонец, но живее в Москва. Името му се появява като военен кореспондент в проруски сайтове в Северна Македония и България. Миналата седмица публично беше посочен като проводник на руската пропаганда в двете страни. Той отговори, че това е плод на "буйно въображение". Кой е Дарко Тодоровски?

Български разследващ журналист в западно издание е обявен за издирване от Русия. Първоначално българските власти видимо не реагират, но в крайна сметка той е поканен на изслушване в парламента. Пред депутатите говори за руското влияние в българското публично пространство. И споменава едно име - на македонеца Дарко Тодоровски.

Разследващият журналист е Христо Грозев, който работи за базирания в Нидерландия сайт "Белингкат" от 2015 г., а от 2022 е и негов изпълнителен директор.

Българинът участваше в серия разследвания за действия на руското военно разузнаване (ГРУ). Сред тях са отравянията на оръжейния производител Емилиян Гебрев, бившия двоен руски агент Сергей Скрипал, руския опозиционер Алексей Навални, както и взривове в български оръжейни складове.

Навръх Коледа Грозев беше обявен за издирване от руското вътрешно министерство без да се конкретизира в какво точно престъпление е заподозрян. Десетина дни по-късно той беше изслушан чрез видеоконферентна връзка от парламентарната комисия за контрол на службите.

Наред с твърдението, че представители на властите в София прикриват престъпната дейност на агенти на ГРУ в България, той потвърди пред депутатите една отдавна известна теза - че Русия има мрежа за влияние сред българските медии. Като лице, отговарящо за тази мрежа, Грозев посочи македонеца Дарко Тодоровски.

Какво твърди Христо Грозев

Данни за засилването на руската пропаганда в България се появиха още в първите месеци след началото на военната инвазия на Кремъл в Украйна.

През май 2022 г. Фондацията за хуманитарни и социални изследвания (ФХСИ) представи свое изследване, според което руското хибридно влияние е нараснало 10 пъти след 24 февруари.

През юли началничката на кабинета на бившия премиер Кирил Петков - Лена Бориславова, каза, че български публични фигури и кадри на службите получават суми от порядъка на 4000 лв., за да повлияват общественото мнение в полза на Москва.

Преди седмица Грозев беше запитан от депутатите дали знае кои български журналисти получават подобни хонорари. Тогава той спомена името на Дарко Тодоровски, посочвайки, че тези руски възнаграждения минават през мрежа, контролирана от Северна Македония.

Няколко дни по-късно Грозев даде интервю на Нова телевизия, в което влезе в още по-голяма конкретика. По думите му самото ГРУ продуцира статии, които чрез заплащане след това биват публикувани в български медии.

"През хибридни актьори е възможно да се постигне влияние в медиите срещу заплащане. И за съжаление това заплащане е в копейки, ако мога така да се изразя. Става въпрос за публикации, които струват 150 евро", каза Грозев пред Нова телевизия.

Той отново посочи Тодоровски като основен проводник на руската пропаганда в България, определяйки го като "дописник, който получава задачи от Русия и чрез своя мрежа в България успява да публикува тези статии срещу заплащане".

"Отричам твърденията"

Последва публично опровержение от Тодоровски, публикувано в официалната му страница във Фейсбук:

"Аз, Дарко Тодоровски, отричам твърденията и обвиненията на Христо Грозев, няколко български и няколко македонски медии. Всички, които ме познават, знаят, че от 2014 г. и дори по-рано пиша по различни теми, свързани с геополитиката, военните конфликти и военната индустрия и знаят, че написаното е мое мнение, отношение и убеждение."

В свой писмен отговор до македонската редакция на Радио Свободна Европа Тодоровски заяви, че твърденията на Грозев са плод на "буйно въобръжение" и декларира, че е готов да разкрие банковата тайна над сметките си.

"През последните няколко години не съм бил в България и не съм правил никакви банкови или други сделки с България. Всичко това може да бъде проверено и доказано", добави той.

Тодоровски потвърди, че в момента живее в Москва, но отрече да работи под някаква форма за руските власти. По думите му в момента е трета година доктурантура в академията RANHiGS, известна като Президентската академия, и докторската му работа е пряко свързана с военните конфликти и военната индустрия. Между 2016 и 2018 г. също учи в Москва, където получава магистърска степен.

Статиите си като военен кореспондент от Украйна, публикувани в македонски и български проруски сайтове, Тодоровски обясни с три журналистически посещения там, организирани от руското военно министерство. Той добави, че в тях са участвали и десетки други чуждестранни журналисти.

"Каква е логиката, ако е фалшива новина или дезинформация, тя да бъде подписана с моето име и фамилия, и публикувана? Моите статии са мои авторски текстове, а не само няколко реда новини", отговори още Тодоровски.

Къде пише Дарко Тодоровски

В отговора си до македонската редакция на Радио Свободна Европа Дарко Тодоровски посочи, че от началото на руската инвазия в Украйна е публикувал няколко свои статии в българския сайт Pogled.info. И добави, че те са написани по време трите журналистически тура в контролирани от руските сили зони в Украйна.

Тодоровски подчерта, че текстовете му отразяват "това, което видях в зоните на военните действия и това, което беше показано на нас, чуждестранните журналисти, от Министерството на отбраната на Руската федерация".

Pogled.info е един от сайтовете, които според изследването на ФХСИ най-често разпространяват руска пропаганда от началото на пълномащабния конфликт в Украйна.

Порталът Factcheck публикува свой анализ на съдържанието в това онлайн издание, според който то отразява всички основни наративи на Кремъл и от 24 февруари насам драстично е увеличило популярността си във Фейсбук.

Една от дезинформациите, разпространявани най-активно в социалната мрежа в България именно от Pogled.info, според Factcheck, е за "биолабораториите" в Украйна, които руският президент Владимир Путин иска да унищожи.

В Северна Македония анализи на Тодоровски най-често са публикувани в портала Antropol, близък до партия "Левица". Формацията е представена от двамата депутати в македонския парламент и открито се заявява против НАТО. Това е единствената македонска партия, чието ръководство се е срещало с руския посланик в Скопие след началото на войната в Украйна.

Тодоровски се изявява като военен анализатор и политолог и в няколко други регионални медии и проруски сайтове в Северна Македония. Той е колумнист, военен наблюдател и експерт по международни отношения и в руския портал "Балканист". Изданието копира едно към едно името на англоезичното онлайн списание Balkanist, основано в Сърбия през 2013 г.

Дарко Тодоровски е роден в източния македонски град Делчево, познат още като Царево село. Той е разположен близо до българската граница - на 170 км на изток от Скопие и на 27 км западно от Благоевград.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG