Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК осъди Северна Македония за отказа ѝ да допусне евродепутата Андрей Ковачев до територията си


Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей
Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей осъди отказа на властите в Северна Македония да допуснат на своя територия българския евродепутат Андрей Ковачев.

В събота Ковачев и още четирима български граждани бяха спрени на българо-македоснката граница и не бяха допуснати в Северна Македония. Министерството на външните работи на България осъди решението на македонските власти. По късно от македонското МВнР излязоха с позиция, че петимата българи не са били допуснати, защото са „потенциални нарушители на обществения ред“.

„Осъждаме отказа Ковачев да бъде пропуснат в Северна Македония на 6 май“, написа Вархей в Туитър и добави, че призовава правителството в Северна Македония „спешно да изясни ситуацията“. Отказът за допускане на евродепутат е определен като „много сериозно решение“.

Осъдителна позиция по темата изказа и лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер. Той нарече случилото се „безпрецедентно и неприемливо“.

В събота Ковачев каза, че е планирал да присъства на събитие в памет на загинали през Балканските войни български войници край Ново Село - град в източната част на страната. Заедно с него е пътувал председателят на Фондация „Българска памет“ Милен Врабевски, който е организатор на събитието, и още трима души, чиито имена не се споменават.

Ковачев е евродепутат от ГЕРБ и член на групата на ЕНП в Европейския парламент. Той подкрепяше позицията на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, което през 2020 г. наложи вето върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

През януари тази година президентът на Северна Македония Стево Пендаровски предложи да бъде забранено влизането в страната на един евродепутат и няколко други лица от България за предстоящата тогава 151-та годишнина от рождението на революционера Гоце Делчев. Тогава той не посочи имена, но каза, че те са „активизирани от руските разузнавателни служби“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG