Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Безпрецедентен език на омраза". Какви са взаимните обвинения между София и Скопие


Външните министри на България Николай Милков (вдясно) и на Северна Македония Буяр Османи (вляво)
Външните министри на България Николай Милков (вдясно) и на Северна Македония Буяр Османи (вляво)

Властите в Скопие определят езика на омраза спрямо Северна Македония като безпрецедентен и планират да изпратят писмо до Европейския парламент заради "обидното поведение" на български евродепутат. В същото време от външното министерство на България обвиниха Северна Македония в "унизително" отношение и нарушаване на поетите ангажименти.

Така звучи обобщението на реакциите, след като в събота се стигна до напрежение при честването на годишнината от рождението на Гоце Делчев. В продължение на часове десетки български граждани не можеха да преминат границата между двете страни, а македонските гранични власти посочиха като причина повреда в системите за проверка. Трима български граждани бяха арестувани и глобени за "нарушаване на обществения ред".

По-късно вечерта в събота неизвестни лица счупиха с камъни витрината на македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград. В неделя последваха и официалните позиции на двете държави и взаимните обвинения.

Обвиненията на Скопие

В изявлението си в неделя министерството на външните работи на Северна Македония обвини българските власти, че не са спрели определени хора да стигнат до границата.

Радикално настроени личности продължават да изявяват териториални претенции към Северна Македония.
МВнР, Скопие

Според Скопие става въпрос за "радикално настроени личности, представители на организации и политически партии в България", които "продължават да изявяват териториални претенции към Република Северна Македония и непрекъснато уронват достойнството на македонските граждани, македонския народ и страната ни".

В събота македонските гранични власти арестуваха и глобиха трима български граждани за нарушаване на обществения ред, а депутатът от 48-ото Народно събрание Ангел Георгиев от националистическата партия "Възраждане" каза, че е един от тях. Той също така каза, че е имало и удари от страна на граничарите. Досега българските власти не са коментирали твърденията за упражнено насилие срещу български граждани.

Реакция на македонските власти предизвика и публикация на евродепутата Александър Йорданов във Фейсбук, в която той написа, че "не съществува македонска нация" и че Северна Македония дълго няма да бъде приета в Евросъюза.

Езикът на омраза спрямо Северна Македония е достигнал безпрецедентни нива за цялата история на българо-македонските отношения, коментира по повод поста на Йорданов президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. По думите му той съдържа "обиди и унизителни фрази за македонския народ, напълно неуместни за дипломат и член на Европейския парламент". По-рано Скопие съобщи, че ще изпрати писмо до Европейския парламент, с което ще го информира за "обидното" поведение на българския политик.

Както Пендаровски, така и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски осъдиха и "вандалския акт на замерянето с камъни" на македонския клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград. БТА съобщи, че в събота вечерта е била счупена витрината на клуба. Откриването му на 30 октомври миналата година също беше съпроводено от напрежение.

"Подобни действия не кореспондират с договорената политика за насърчаване на добросъседските отношения, взаимното уважение и приятелството между две съседни държави", написа късно в неделя Ковачевски в своя Фейсбук профил.

Обвиненията на София

По-рано в неделя българското външно министерство осъди действията на Северна Македония в събота и ги определи като "унизителни" и "недопустими". Ведомството също така каза, че Скопие не е допуснало български граждани до честванията по "крайно неубедителни причини".

Министерството осъди и "нежеланието за общо полагане на венци (на гроба на Гоце Делчев) от делегациите на България и Северна Македония". В събота до църквата "Св. Спас", където е гробът на Делчев, бяха допускани само предварително заявените делегации по определени коридори и в определени часове. Македонските официални гости се поклониха сутринта, а за българската делегация беше определен час следобеда.

Впоследствие Скопие отговори на обвиненията на София, като каза, че все още няма договорено съвместно честване на Гоце Делчев с България.

"Една от задачите на Съвместната експертна комисия по историко-просветни въпроси, създадена по силата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, е да подготви препоръки за съвместно почитане на исторически личности. До този момент смесената комисия не е подготвила препоръка за съвместно почитане на Гоце Делчев", написаха в позицията си от Министерството на външните работи в Скопие.

Гоце Делчев е един от водачите на Вътрешната македоноодринска революционна организация, която в Скопие се нарича Македонска революционна организация. Българските историци казват, че целта на организацията е била да се постигне автономия на Македония, която по-късно де се присъедини към Княжество България. Македонските историци казват, че автономията е първа стъпка към създаване на независима македонска държава.

Напрежението между София и Скопие може да блокира или да забави присъединяването на Северна Македония към ЕС. През 2020 г. София наложи вето върху началото на преговорите на Скопие за членство вследствие на спорове за езика и историята.

Ветото беше оттеглено, след като българският парламент одобри т.нар. френско предложение за решаване на спора. По този начин българските условия пред Скопие се превърнаха в част от ангажиментите на Северна Македония пред ЕС.

Македонският парламент също одобри предложението, а след това външните министри на двете страни подписаха двустранен протокол. Впоследствие България оттегли ветото си, а Северна Македония официално започна преговори е ЕС през юли. Същинските преговори обаче ще започнат едва когато Скопие изпълни ангажиментите си към София,сред които е и вписването на българите като държавотворен народ в Конституцията на Северна Македония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG