Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Напрегнато, но мирно". В Скопие се отбеляза годишнина от рождението на Гоце Делчев. Трима българи са задържани


Македонски държавници на честването в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие, където е гробът на Гоце Делчев, 4 февруари 2023 г.
Македонски държавници на честването в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие, където е гробът на Гоце Делчев, 4 февруари 2023 г.

Под страх от ексцесии и при засилено полицейско присъствие в събота в Скопие се отбеляза 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев, когото и България, и Северна Македония приемат за свой герой.

Отдавнашното напрежение между двете държави беше изострено по-рано този месец след побой над българин в Охрид.

На честването в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие, където е гробът на Делчев, присъстваха президентът Стево Пендаровски и правителствена делегацията, водена от премиера Димитър Ковачевски. От българска страна пристигнаха служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместникът му Венцислав Катинов, министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, както и представители на посолството в Северна Македония.

Официалните гости на двете страни не присъстваха заедно на събитието. Меджедиев каза, че ще изчака пътуващи от България граждани, желаещи да се поклонят на гроба на Гоче Делчев - около 150 души, за да идат заедно.

Междувременно граничните системи на пункта "Гюешево" - "Деве баир" отказаха да работят за няколко часа и се образува опашка от чакащи коли. На границата останаха да чакат и част от тръгналите за поклонението българи, което породи напрежение. Македонското министерство на вътрешните работи съобщи, че трима от тях са задържани.

Засилено полицейско присъствие

До църквата бяха допуснати само предварително заявените делегации по определени коридори и в определени часове. Изявления не бяха предвидени.

Властите в Северна Македония казаха, че са взети всички мерки делегациите да могат се поклонят пред гроба на Гоце Делчев "в мирна и спокойна обстановка". Те увериха, че няма да бъдат допуснати инциденти, но и "обиди към македонския народ и държава или поведение, което да смущава чувствата на македонските граждани".

"Никой, който си помисли да обиди по някакъв начин македонската държава и македонския народ с транспаранти или знамена на чужди държави, няма да може да го направи и ще си понесе последствията", каза в интервю за Канал 5 в петък министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски, цитиран от БТА.

Той се обърна и към "всички патриотични сдружения да се откажат от идеи, които биха нарушили обществения ред и спокойствие и сигурността на държавата".

Местната националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ каза преди дни, че ще организира стража на гроба на Гоце Делчев, "за да го пази". Призив за мирно и достойно отбелязване на годишнината отправи и председателят на партията Християн Мицкоски. В събота по улиците на Скопие по посока на църквата с транспарант "Гоце е Македония" премина и шествието, организирано от ВМРО-ДПМНЕ, водено от Мицкоски.

България ще дари генератори на Северна Македония

След като българската делегация положи венец на гроба на Делчев, Демерджиев критикува необходимостта от "драконовските мерки за сигурност". В групата не бяха очакваните да пристигнат от България граждани, съобщи БТА, по думите на Демерджиев "са били възпрепятствани".

Имало е токов удар на граничния пунт с България. Това Демерджиев каза, че е научил от министъра на вътрешните работи на Северна Македония.

Демерджиев и Меджидиев на гроба на Гоце Делчев в Северна Македония.
Демерджиев и Меджидиев на гроба на Гоце Делчев в Северна Македония.

"За да няма такива проблеми в бъдеще, съм разпоредил незабавно и са подготвени три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник от българското МВР на точно тези три пункта", каза Демерджиев.

По думите му проблемът на границата е бил само в едната посока - на влизане към Северна Македония. Излизащите от страната коли са минавали безпрепятствено.

Той изрази съмнение, че двете държави вървят "по пътя към обединена Европа". "Обединена Европа предполага стабилност, взаимно доверие и уважение. И политиците на двете държави сме длъжни да изградим такова взаимно доверие и отношение, каквото има между хората от двете държави”, каза Демерджиев.

Той добави, че лично е помолил евродепутата Ангел Джамбазки и лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов да останат в България, "за да не бъде прието идването им като провокация".

В последните месеци напрежението между България и Северна Македония отново расте след нападения над български културни центрове в Битоля и Охрид през миналата година, а на 19 януари българинът Християн Пендиков беше бит от трима души в Охрид.

След случая посланикът на България в Скопие беше временно привикан в София. Това решение беше разкритикувано като „непропорционално“ от македонския външен министър, който, заедно с президента Пендаровски, обвини българските власти в "политизиране" на случая.

По-късно българският парламентът прие остра декларация, осъждаща говора на омраза и проявите на агресия срещу българи в Северна Македония. Държавния департамент на САЩ пък призова двете съседни страни да деескалират реториката си и бързо да решат споровете помежду си.

Заради опасения от провокации на честването в събота, миналата седмица Демерджиев, заедно с председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев отиде на работно посещение в Скопие.

Българи са задържани за нарушаване на реда

Около 100-150 български граждани се очаква да пристигнат, за да отбележат годишнината, каза Демерджиев в събота в Скопие. Той очаква обещанията на местните власти за безпрепятственото им допускане да бъдат изпълнени, цитиран от БТА.

"Има данни за спрени български граждани, не знам доколко са системни. В края на деня ще имам информация и доколко са основателни мотивите за това", каза Демерджиев. Има списък с имена на български граждани, които няма да бъдат допускани, но той не е голям, добави той.

Около 100 коли чакат на пункта "Гюешево" заради блокирани гранични системи.
Около 100 коли чакат на пункта "Гюешево" заради блокирани гранични системи.

Междувременно преминаването през граничния пункт "Гюешево" беше спряно в около 9:00 часа и пуснато в около 14.00 часа. По информация на служители на пункта, цитирани от БТА, автомобилите са спрени заради неработеща система.

Над 100 коли и десетки камиони бяха блокирани. Според някои от пътуващите спирането е "провокация".

По-късно стана известно, че трима български граждани са били задържани на пункта "Деве баир" за нарушаване на обществения ред. Това съобщи македонската служба на Радио Свободна Европа, като цитира Министерството на вътрешните работи на Северна Македония.

Службата определя отбелязването на годишнината като "напрегнато, но мирно".

Тримата българи, представени с инициалите Г. З. (35 г.), А. Х. (50 г.) и Р. Х. (54 г.), "първо са се държали вербално нагло и неадекватно, използвайки най-нецензурни думи, след което са се опитали да нападнат физически полицейски служители", съобщава северномакедонското вътрешно министерство.

Те са задържани, като "се работи по пълното изясняване на случая", се казва в съобщението.

Всички гранични пунктове между двете двете страни са затворили за няколко часа заради повреда в системата за граничен контрол, съобщават още от министерството.

Гоце Делчев е един от водачите на Вътрешната македоноодринска революционна организация, която в Скопие се нарича Македонска революционна организация. Българските историци казват, че целта на организацията е била да се постигне автономия на Македония, която по-късно де се присъедини към Княжество България. Македонските историци казват, че автономията е първа стъпка към създаване на независима македонска държава.

Напрежението между София и Скопие може да блокира или да забави присъединяването на Северна Македония към ЕС. През 2020 г. София наложи вето върху началото на преговорите на Скопие за членство вследствие на спорове за езика и историята.

Ветото беше оттеглено си след като българския парламент одобри т.нар. френско предложение за решаване на спора. То предвижда българските условия пред Скопие да се превърнат в част от ангажиментите на Северна Македония пред ЕС.

Македонският парламент също одобри предложението, а след това външните министри на двете страни подписаха двустранен протокол. Впоследствие България оттегли ветото си, а Северна Македония официално започна преговори е ЕС през юли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG