Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демерджиев е предал на властите в Скопие сигнал за заплахи срещу пребития българин


Иван Демерджиев и Оливер Спасовски
Иван Демерджиев и Оливер Спасовски

Властите в Северна Македония са уверили вътрешния министър Иван Демерджиев, че случаят с нападението срещу българин в Охрид ще бъде разследван обективно и цялостно. Това стана ясно по време на среща в Скопие между Демерджиев и македонския му колега Оливер Спасовски.

Става дума за Християн Пендиков, който беше пребит в Охрид на 19 януари и получи тежки травми, от които се лекува във Военномедицинска академия (ВМА) в София. Дни по-късно българските власти съобщиха, че е Пендиков е получавал заплахи, откакто е във ВМА.

„Предадох документи, които касаят заплахи получени от Пендиков по време на престоя му в болницата и получих уверение, че те ще бъдат проверени и разследвани, а всички виновни лица - изправени пред закона", каза още Демерджиев.

Посещението на българския вътрешен министър е по повод предстоящото честване на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие. След срещата Спасовски каза, че Скопие ще вземе всички мерки, за да бъде осигурено мирното отбелязване на събитието и то да не стане "терен на различни радикални или псевдонационални прояви".

В посещението от българска страна участва и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев.

Срещата се проведе, след като македонският президент Стево Пендаровски поиска да бъде забранено влизането в страната на няколко българи, сред които и евродепутат, за честванията на 4 февруари. Според македонския президент тези хора, чиито имена той не спомена, са активизирани от руските разузнавателни служби.

Относно заплахите срещу Пендиков в неделя вечерта министърът на външните работи Николай Милков каза пред бТВ, че те са били по телефона и са били "свързани с факта, че се чувства българин“. По думите на Милков от българска страна ще бъдат предоставени IP адресите на устройствата, от които са били отправени заплахите.

Пендиков е бил нападнат преди две седмици от трима души на излизане от кафене в Охрид според македонската прокуратура. Те са нанесли тежки удари по главата и тялото на Пендиков, като са счупили челюстта му.

Българинът беше пренесен с правителствен самолет ден след нападението и беше опериран в понеделник. В четвъртък ВМА съобщи, че състоянието му се подобрява и е изведен от реанимация.

Дни след нападението стана ясно, че един от заподозрените е 24-годишният Илия Спасески от Охрид, на когото беше определена мярка за неотклонение от 30 дни, и че за останалите двама се водят процесуални действия.

В неделя управляващата партия в Северна Македония СДСМ публикува позиция, цитирана от БТА, в която твърди, че извършителите са членове или симпатизанти на местната националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ.

Това е поредното нападение, свързано с културни клубове в двете страни, след като през 2022 г. възникна напрежение в два български клуба в Северна Македония и един македонски в България.

Напрежението между двете страни се случва на фона на преговори за членство на Северна Македония в ЕС, които започнаха официално през юли 2022 г. Две години по-рано София наложи вето над началото им вследствие на спорове за езика и историята.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG