Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Непропорционална реакция". Буяр Османи критикува оттеглянето на българския посланик от Скопие


Буяр Османи
Буяр Османи

Македонското МВнР не е получило официално потвърждение дали оттеглянето на българския посланик от Македония е заради побоя над Християн Пендиков в Охрид. Ако причината е такава, тогава българската реакция е непропорционална, каза пред Радио Свободна Европа Македония министърът на външните работи Буяр Османи.

Българинът Християн Пендиков беше пребит в Охрид преди около седмица и получи тежки травми, от които се лекува във Военномедицинска академия (ВМА) в София. Той е получавал заплахи, откакто е във ВМА.

"Напълно възможно" е България да блокира междуправителствени проекти със Северна Македония, ако Скопие не изпълни изискванията на София, каза в сряда служебният министър на външните работи Николай Милков. Българският посланик в РСМ Ангел Ангелов е "за консултации" в София и "ще остане в България, докато не бъдат видени признаци на промяна и възможност той да се върне обратно".

Османи каза, че не разбира мотивите на последните събития и възможността за блокиране на македонската евроинтеграция. Поредното повишаване на дипломатическото напрежение се случва преди предсрочните избори в България на 2 април. Те ще бъдат петите за две години след като последното събрание не успя да състави правителство.

За Османи изборите са "утежняващо обстоятелство", което усложнява отношенията между двете съседни балкански държави. „За съжаление и в тази част имаме политика, затова коментирах, че сезонът на провокаторите, главорезите и политическите печалбари е отворен и сега всички са в действие, но трябва да спрем този цикъл на влошаване на отношенията“, каза още Османи.

"Ако оттеглянето на българския посланик от Македония е свързано с инцидента в Охрид, бих го сметнал за непропорционално действие, защото това е индивидуален инцидент, за който държавата е взела всички възможни мерки", каза Османи. Той добави, че македонската държава веднага е установила извършителите, един от тях е в ареста. "Имаше осъждане от президент, премиер, външен министър. Отидох в София, изразихме това, което държавата трябва да покаже на нашите граждани, така че не виждам каква е връзката между един случай и реакцията“, каза външният министър на Северна Македония.

Последните провокации

В Македония бяха открити българските клубове "Ванчо Михайлов" и "Цар Борис Трети", а в България - македонският клуб "Никола Вапцаров". И в двете страни това се възприе като провокация и имаше протести и инциденти при и след откриването на клубовете.

След няколко месеца на спад на напрежението, сега провокациите отново се разгоряха, първо при честване на паметта на Мара Бунева на 14 януари в Скопие, където евродепутатът Ангел Джамбазки заяви, че Македония е българска.

Очакват се провокациии и на 4 февруари, за когато е обявено отбелязването на 151 години от рождението на революционера Гоце Делчев. За събитието се очаква да пристигне голяма група български граждани в Скопие. Преди два дни македонското правителство възложи на Министерството на вътрешните работи (МВР) да предприеме мерки за обезопасяване на това събитие.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски е предложил на правителството да бъде забранено влизането в страната на един евродепутат (Ангел Джамбазки от ВМРО бел.ред.) и няколко други лица от България за честванията на Гоце Делчев.

Северна Македония и ЕС

Събитията могат да блокират или забавят присъединяването на Северна Македония към ЕС. През 2020 г. София наложи вето върху началото на преговорите на Скопие за членство вследствие на спорове за езика и историята.

Ветото беше оттеглено си след като българския парламент одобри т.нар. френско предложение за решаване на спора. То предвижда българските условия пред Скопие да се превърнат в част от ангажиментите на Северна Македония пред ЕС.

Македонският парламент също одобри предложението, а след това външните министри на двете страни подписаха двустранен протокол. Впоследствие България оттегли ветото си, а Северна Македония официално започна преговори е ЕС през юли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG