Връзки за достъпност

Извънредни новини

Външният министър заплаши да спре общи проекти със Скопие след побоя над българин в Охрид


Служебният външен министър Николай Милков
Служебният външен министър Николай Милков

"Напълно възможно" е България да блокира междуправителствени проекти със Северна Македония, ако Скопие не изпълни изискванията на София. Това стана ясно от изказване в сряда на служебният министър на външните работи Николай Милков.

То се състоя след закрито заседание на Комисията по външна политика в парламента, на което бяха изслушани Милков и българският посланик в Република Северна Македония (РСМ) Ангел Ангелов. Изслушването беше във връзка с правата на българите в РСМ.

Близо седмица по-рано българинът Християн Пендиков беше пребит в Охрид и получи тежки травми, от които се лекува във Военномедицинска академия (ВМА) в София. По думите на Милков нападнатият мъж е получавал заплахи, откакто е във ВМА.

„За мен е нонсенс да се обсъжда въпросът за екопътека на планината Беласица в момента в който Пендиков лежи в болницата“, каза Милков. „Ние даваме приоритет в момента на проекти, които са свързани с изпълнение на ангажиментите в защита на правата на българските граждани и на тези, които са с българско национално самосъзнание“, добави той.

"Ще предприемем решителни стъпки в рамките на всички международни организации в двустранен диалог и в рамките на Европейския съюз също, както и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която Република Северна Македония в момента ротационно председателства", каза Милков. "Ще преразгледаме редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество" със Скопие, каза още министърът.

Българският посланик в РСМ Ангел Ангелов каза, че ще остане в България, докато не бъдат видени признаци на промяна и възможност той да се върне обратно. Това по негови думи е „знак на твърдо отношение".

Ангелов също така цитира твърдения на македонските власти, че Пендиков е бил нападнат вследствие на сблъсък на наркодилъри и че българинът е съден за пласиране на наркотици. По думите на посланика има документ, който доказва, че Пендиков не е съден.

Външният министър Милков също така заплаши, че "Северна Македония може с десетилетия да не започне преговори за влизане в ЕС, ако не изпълни поетите от нея ангажименти". Преговорите за членство на страната в ЕС започнаха официално през юли 2022 г., след като две години по-рано София наложи вето над началото им вследствие на спорове за езика и историята.

Оттогава е имало няколко нападения, свързани с културни клубове, след като през 2022 г. възникна напрежение в два български клуба в Северна Македония и един македонски в България.

Последният подобен случай е побоят на Пендиков. Според съобщение на македонската прокуратура, цитирано от БТА, на 19-и януари в кафене в Охрид заподозреният за нападението мъж се е приближил до маса, на която седял човек, ударил го по главата с думите "Не те е срам да си българин" и си тръгнал. По-късно той и още двама мъже нанесли тежки удари по главата и тялото на Пендиков, като са счупили челюстта му.

Той беше пренесен с правителствен самолет ден след нападението и беше опериран в понеделник. В четвъртък ВМА съобщи, че състоянието му се подобрява и е изведен от реанимация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG