Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българи фигурират в забранителен списък на Северна Македония, каза външният министър


Служебният външен министър Иван Кондов
Служебният външен министър Иван Кондов

Българските граждани, които не бяха допуснати да влязат в Северна Македония на 6 май, фигурират в забранителен списък. Това каза в сряда служебният външен министър Иван Кондов.

Става дума за евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев, председателя на Фондация "Българска памет" Милен Врабевски и още трима души, които са искали да посетят събитие в памет на загинали през Балканските войни български войници край Ново Село.

"В уведомленията, връчени на българските граждани от граничните органи на реда на Северна Македония, изрично е посочено, че в граничната система на съседната ни държава, те фигурират в забранителен списък", каза министърът. Той добави, че Външното министерство (МВнР) ще изпрати официални писма до институциите в Европейския съюз (ЕС).

Във вторник МВнР привика за разговори по случая посланичката на Северна Македония в София Агнези Руси Поповска.

Македонското външно министерство обясни недопускането на петимата български граждани с това, че в групата, която е искала да влезе, е имало хора, за които властите в Северна Македония знаят, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност. Евродепутатът Андрей Ковачев не е сред тях, но компетентните служби са взели такова решение заради останалите хора, с които е пътувал.

По думите на външния министър това се разминава с документите, които са получили петимата българи на границата.

"Прави впечатление, че обяснението на посланик Поповска и съобщението на МВнР на Северна Македония се разминават с официалните документи, връчени от граничните власти. Изложената от тях теза, че Ковачев е едва ли не косвена щета на някакви други лица, които представлявали заплаха на обществения ред е, меко казано, несъстоятелна", каза Кондов в сряда.

"Практиката на Скопие е да информира нас и нашите партньори от ЕС по начин, който се разминава с действителността или най-малкото с посланията, които отправя за вътрешнополитически цели", добави Кондов.

На въпрос относно черните списъци на Северна Македония министърът отговори, че преди ден е поискал от Поповска информация, свързана с това какви са критериите за попадане в тях. Все още се очаква отговор от македонска страна.

България и Европейската комисия осъдиха решението на македонските власти да не допуснат евродепутата Андрей Ковачев и четирмата други български граждани на територията на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG