Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Скопие трябва да си научи урока". Радев предизвика Ковачевски, той го посъветва да се занимава с реформите в България


Димитър Ковачевски
Димитър Ковачевски

Президентът Румен Радев предизвика ново напрежение с Република Северна Македония (РМС) с твърдението, че страната няма готовност за начало на преговори за членство в ЕС и прикрива липсата не реформи с лобиране.

В отговор премиерът на РСМ Димитър Ковачевски, който се опитва да прокара необходимите промени в Конституцията, каза, че българският президент трябва да се занимава повече с реформите в страната си.

Преди дни германският парламента прие резолюция в подкрепа на европейския път на РСМ, в която по същество се подкрепя процесът на промяна в Конституцията, която да гарантира равни прави и свободи за българите и с останалите народи в страната.

"Скопие трябва да си научи урока", каза във вторник Радев пред журналисти, без да посочи дали има предвид именно тази резолюция.

"Виждам, че пак се връщат по утъпкания път от миналата година с приемането на преговорната рамка - да лобират пред европейските столици, институции, така че да прикрият нарушаването на човешките права в РСМ, липсата на реформи и готовност за начало за преговори за членство", добави държавният глава.

Той каза още, че това не е верният път, а "в момента пак се засилва лобирането".

"Но България ще продължи да работи интензивно с всички европейски институции, с нашите европейски партньори, така че решенията за РМС да не се основават на лобиране", отбеляза Радев.

По-късно Ковачевски каза пред македонски медии, че все още не е чул изявлението на Радев и няма какво да коментира, тъй като македонските позиции по отношение на Европейския съюз и НАТО са ясни и точни.

„Ние сме държава, която 100% е съобразила външната си политика с ЕС, която взема решения в НАТО наравно с другите, включително и с България. Всяка година имаме европейски доклади за напредъка на реформите, смятам, че президентът на съседната страна трябва повече да се занимава с реформите в страната си”, каза обаче премиерът на РСМ.

Той съобщи, че правителството няма да разгледа във вторник проекта за промени в Конституцията на страната, защото не е предоставен от съответните служби.

Вписването на българите в македонската конституция е условие за официалното начало на преговорите на страната за членство в ЕС след приключване на мотиринга. Конституцията може да бъде променена с мнозинство от две трети от 120-членния парламент в Скопие, но засега такова няма.

Ковачевски отрече да се оказва натиск за одобрение на конституционните промени върху депутатите от опозицията, които водят кампания с антибългарска риторика и обвиняват управляващите, че се съобразяват с "българския диктат".

"Не се е случвало, не става и няма и да стане. ВМРО-ДПМНЕ не са гласували против, те говорят против и след това бягат, за да не ги обвинява някой отвън, защото риториката, която имат в обществото и в задграничните представителства, е съвсем различна", каза премиерът, който е от партията на социалдемократите.

Той обаче призова опозицията да подкрепи промените, които предвиждат вписването на българите. Ковачевски посочи, че лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е поискал министерски кресла в кабинета, допускайки възможността все пак да позволи с гласовете си разглеждането на промените, ако “това е последното българско условие”.

На това искане е отговорено положително, както и за предсрочни избори, които биха могли да станат факт, след като започнат същинските преговори с ЕС и бъдат затворени поне първа и втора преговорна глави, съобщи БНТ.

От ВМРО-ДПМНЕ обаче поискаха и гаранции за македонската идентичност и език от Съвета на ЕС, на които премиерът отговори, че това би нарушило преговорната рамка на страната, договорена преди година с т.нар. "френско предложение" и двустранния протокол между двете държави.

В протокола е записано и договорено, че Скопие ще започне същинските преговори за членство едва след промените в Конституцията, след което започват да текат срокове по останалите договорености: промени в учебниците по история, съвместни чествания на личности и събития от общата ни история, напредък в работата на историческата комисия.

Президентът на РСМ Стево Пендаровски коментира, че опозицията е направила завъртане на 180% градуса по отношение на собствените си твърдения от изминалите месеци и че вече не говори за "български диктат", нито, че сегашното Събрание няма мандат да гласува конституционните промени.

Междувременно Евродепутатът от ДПС и „Обнови Европа“ Илхан Кючюк, който е докладчик за напредъка на Северна Македония, поиска официално отлагане на гласуването на доклада в Европейския парламент, съобщиха от пресофиса му.

Гласуването беше предвидено за края на този месец. Решението за отлагането се основава на "чувствителната политическа обстановка и продължаващия процес по необходимите изменения на конституцията на РСМ, сред които е и включването на българите като държавотворен елемент и гарантирането на техните права".

"Засилването на спекулациите и популистките изявления както в РСМ, така и в България, не спомагат за намирането на конструктивен диалог и не водят до необходимата широка подкрепа за Резолюцията от политическите семейства в ЕП, смята Кючюк.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG