Връзки за достъпност

Извънредни новини

Македонските власти задържаха нападателя на пребития Кадриески от сдружението на българите в Струга


Протест при откриването на центъра "Цар Борис Трети" в Охрид, 7 октомври 2022 г. Снимката е илюстративна.

Властите в Северна Македония са установили и задържали човека, който нападна председателя на Сдружението на българите "Шемето" в Струга Бекир Кадриески във вторник. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски, цитиран от БТА.

Инцидентът с Кадриески е поредният случай на нападение над български клубове или свързани с тях хора в Северна Македония.

В сряда Оливер Спасовски каза, че случаят вече е изяснен. По думите му прокуратурата на Северна Македония е информирана и след събирането на всички доказателствa ще бъдат внесени наказателни искове.

Кадриески е бил обиждан и физически нападнат във вторник около обяд. Според информация на телевизия Сител от съдебни източници в Струга става дума за нарушаване на обществения ред с кавга и викове, предаде БТА. Нападателят сам е отишъл в полицията, където е казал, че не е удрял Кадриески и че двамата са имали сметки за уреждане от по-рано, допълва Сител, като се позовава на източници от полицията.

Предстои да бъде уточнено дали става въпрос за престъпление от омраза.

В сряда Кадриески беше пуснат за домашно лечение. От болницата в Струга, където беше приет, съобщиха, че са му направени подробни изследвания, които са показали, че няма сериозни наранявания.

Новината за побоя над Кадриески идва, след като в началото на годината беше нападнат секретарят на българския клуб в Охрид Християн Пендиков. Миналата година пък имаше масови протести срещу откриването на български клубове в Охрид и Битоля, а по-късно този в Битоля беше подпален.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG