Връзки за достъпност

Извънредни новини

Председателят на сдружение на българите в Северна Македония е в болница след побой


Снимката е илюстративна. На нея се вижда протест при откриването на центъра "Цар Борис Трети" в Охрид, 7 октомври 2022 г.
Снимката е илюстративна. На нея се вижда протест при откриването на центъра "Цар Борис Трети" в Охрид, 7 октомври 2022 г.

Председателят на Сдружението на българите "Шемето" в Струга в Северна Македония Бекир Кадриески е бил нападнат във вторник от неизвестни засега хора на публично място в града, съобщи БТА.

Това е поредното нападение над български клубове или свързани с тях хора в Северна Македония.

Нападателите са го обиждали и са му нанесли удари в корема. Кадриески е в болница с болки в корема, правят му се изследвания, казаха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Посолството на България в Скопие и Генералното консулство в Битоля следят случая. Посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов е в контакт с пострадалия, а на място е българският консул в Битоля.

Полицията в Струга е взела показания от Кадриески, за да се уточнят фактите по случая, както и дали става дума за престъпление от омраза. Кадриески не е български гражданин.

В последните месеци напрежението между България и Северна Македония отново расте, след като миналата година имаше масови протести срещу откриването на български клубове в Охрид и Битоля, а по-късно този в Битоля беше подпален. В началото на тази година беше нападнат секретарят на българския клуб в Охрид Християн Пендиков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG