Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да изпълни договореното." България няма нови условия към Северна Македония


Министърът на външните работи Мария Габриел
Министърът на външните работи Мария Габриел

България няма нови условия към Северна Македония, се казва в разпространена до медиите позиция на Министерството на външните работи (МВнР). Отговорът е във връзка с въпроси на медии за постигнатия през 2022 г. европейски компромис за европейския път на Северна Македония, се казва в текста.

"Напротив, искрено желае да види напредъка на своя съсед към пълноправно членство (в ЕС - бел.ред.), чрез успехи в процеса на реформите и усилия за изграждане на добросъседски отношения", пише външното министерство.

То очаква и първата стъпка - Северна Македония да изпълни договорената през юли 2022 г. промяна на конституцията си и да впише в нея етническите българи.

В конституцията на Северна Македония са описани т. нар. държавотворни народи, които живеят в републиката - македонски, албански, турски, влашки, сръбски, турски, ромски и "други". Българският народ и българите не присъстват в македонската конституция, което според София не гарантира правата им.

"Винаги сме очаквали от нашите приятели в Северна Македония добросъвестно изпълнение на всички поети ангажименти, а не опити за интерпретация дали процесът на европейска интеграция изисква тяхното изпълнение", се казва в позицията на МВнР.

Тя идва на фона на скорошно писмо на президента Румен Радев до европейските лидери и институции, в което обвинява Северна Македония, че цели присъединяването си към Европейския съюз (ЕС) не с изпълнение на критериите за членство, а с лобизъм. Малко преди това в изявления Радев обвини Скопие, че прикрива липсата на реформи с лобиране.

Особено опасни са опитите за манипулативно представяне на вече договорени и описани в компромиса от 2022 г. условия като някакви нови искания на България, пише МВнР.

Преди два месеца Скопие отхвърля предложението България да участва при обсъждането на промените в конституцията.

В позицията си външното министерство припомня, че вторият заподозрян нападател срещу пребития миналия месец Християн Пендиков все още не е задържан, а първият нападател възпрепятства съдебните заседания.

"В този смисъл институциите в Северна Македония тепърва трябва да доказват сериозността, с която ще преследват престъпленията от омраза срещу българите", отбелязва външното министерство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG