Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Оставени да умрат". Метастазите на корупцията в македонската онкология


Протестиращи с боядисани в червено ръце скандират "Убийци" пред сградата на правителството в Скопие, 4 септември 2023 г.
Протестиращи с боядисани в червено ръце скандират "Убийци" пред сградата на правителството в Скопие, 4 септември 2023 г.

Злоупотреба с лекарства, предназначени за онкоболни. Ширеща се от години корупция в сектора. Смърт на пациенти. Под обществен натиск властите в Северна Македония се заеха със случая "Онкология". Как се стигна дотам?

След като през декември 2022 г. Филиз Ндочи от Скопие е диагностицирана с рак, тя бързо трябва да реши къде да се лекува.

"Работила съм в системата на здравеопазването 21 години. И след 21 години в крайна сметка нямаш доверие да се лекуваш в собствената си страна. Това чувство беше ужасяващо за мен."

Ндочи е главна медицинска сестра в държавната стоматологична клиника в столицата на Северна Македония. Тя от години чува слухове за корупция и злоупотреби с лекарства в Университетската клиника по онкология в Скопие - главният държавен център за лечение на рак.

Затова събира спестяванията си, взема пари назаем от приятели и роднини и се подлага на операция и лечение в Турция.

"Болестта не можеше да чака да потвърдя слуховете, затова реших да се лекувам в чужбина", казва Ндочи пред македонската служба на Радио Свободна Европа.

Девет месеца по-късно решението ѝ е оправдано от новината, че твърденията, че животоспасяващи лекарства за рак са продавани на черния пазар, най-накрая са привлекли вниманието на полицията.

Непрекъснатите нередности в здравеопазването от поне десетилетие насам подкопават вярата на македонците в държавната им система.

Онкологичната клиника в Скопие.
Онкологичната клиника в Скопие.

Ситуацията обаче ескалира миналия месец, а прокуратурата най-сетне предприема действия - четири месеца след разтърсващи доклади за лошо управление и злоупотреби в Клиниката по онкология.

Става дума за серийни кражби на скъпи, жизненонеобходими лекарства за рак с цел продажба на черния пазар.

Паралелно с разследването, вече повече от месец всеки понеделник пред сградата на правителството се събират граждани, хора с онкологични заболявания и техни близки.

Те искат справедливост заради шокиращите твърдения за корупция и злоупотреби в сектора. Скандират "Убийци" и твърдят, че раковоболни пациенти са "оставяни да умрат".

Как се отприщи недоволството

Недоволството им се отприщи след медийни публикации за престъпна мрежа, в която са замесени медици от онкологичната клиника, а скъпата биологична терапия е препродавана на черния пазар в Косово.

Част от обвиненията са, че вместо имунна терапия с цитостатици (скъпоструващи лекарства, използвани за унищожаване на раковите клетки чрез потискане на клетъчното делене) онкоболните са получавали физиологичен разтвор.

Терапията е въведена в Северна Македония през 2019 г., като една ампула струва около 3500 евро.

В поредица публикации на изданието "Фокус" се цитират държавни одити на клиниката от март. Те посочват нередности при възлагането на обществени поръчки и ценообразуването, хаос в логистиката и планирането, превишаване на бюджета, небрежност.

Протестиращите настояват да се оповестят имената на отговорните, както и за бързо разрешаване на случая.

Оставени да умрат

Трайче Китановски казва пред Радио Свободна Европа, че в онкологията цари истински хаос – неадекватно отношение на медицинските сестри, забавяне на лекарства и терапии, чакане с часове, кратки и повърхностни прегледи.

Нужната на майка ми терапия я има, но я получават само тези, които имат много пари
Трайче Китановски

Майка му, починала от рак наскоро, е била пациент на клиниката.

"Когато каза на онколога, че има ново образувание, той дори не мръдна от стола си, за да види какво е", каза той и добави, че друг проблем е липсата на лекарства.

"Четири месеца чакахме майка ми да получи терапията. Хора, които чакаха с нас за прегледи или за скенер, ни казаха, че нужната на майка ми терапия я има, но я получават само тези, които имат много пари", каза Китановски.

Жената не е единственият онкоболен пациент на клиниката, който не успяда да дочака животоспасяващата терапия.

Симона Диванишова казва, че нейната майка чака 4 месеца за назначаване на терапия. През това време състоянието ѝ се влошава и умира от рак на гърдата. Диванишова е изпълнена със съмнения и съжаление.

"Резултатите ни за това дали майка ми е подходяща за тази скъпа имунотерапия с цитостатици така и не дойдоха, а тя почина", каза тя. Остава въпросът дали майката е трябвало да получи тази терапия и дали с нея състоянието ѝ е можело да се подобри.

Лавина от сигнали

Всеки ден от началото на септември пациенти на клиниката и техни роднини изпращат нови сигнали до прокуратурата. "Нямаме конкретен брой, защото той непрекъснато расте", каза пред Радио Свободна Европа онкоболната Анжелика Колева.

Прокуратурата призова всички, които имат информация за препродажба на онкологични лекарства, да сигнализират.

Премиерът Димитър Ковачевски каза, че "разбира гнева и възмущението на хората", но добави, че не трябва да се обвинява цялата здравна система.

Крайно време е системата да потвърди, че можем да се справим с тежките форми на корупция
Стево Пендаровски

Президентът Стево Пендаровски изрази надежда, че разследването ще доведе до "подходящо наказание" за виновните.

"Крайно време е системата да потвърди, че сме способни да се справим с тежките форми на организирана престъпност и корупция и да сложим край на безнаказаността на сериозни нарушения на законите", се казва в изявление на кабинета на президента.

Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ призова правителството да подаде оставка.

"Бързо, но не прибързано" разследване

Разследването ще се води бързо, но не прибързано, казаха от прокуратурата пред службата на Радио Свободна Европа в Северна Македония.

В началото на септември протестиращите ѝ дадоха едноседмичен срок, в който да осветли казуса. В началото на октомври случаят е все още в досъдебно производство. Не са извършени арести и не са повдигнати обвинения.

"Не сме обвързани с никакви ултиматуми, единствените срокове за нас са предвидените в Наказателно-процесуалния закон", казаха от прокуратурата.

В рамките на разследването беше извършен обиск в клиниката и в два частни апартаменти в Скопие, откъдето са иззети компютри и документация.

Оттогава прокуратурата повтаря, че по случая се работи активно и твърди, че ще има развръзка и евентуална наказателна отговорност.

Бивши прокурори обаче казват, че някои от изнесените в медиите твърдения, като съмненията за кражби на цитостатици, са трудно доказуеми, освен ако извършителят не бъде заловен на място или се намерят достоверни свидетели.

Междувременно бяха избрани трима онкоболни, които да се запознават периодично с разследването. Те са подписали декларации за конфиденциалност.

В парламента беше спешно сформирана анкетна комисия, която се зае да установи дали може да се търси политическа отговорност на държавни служители.

Предстои тя да изслуша бившия министър на здравеопазването Беким Сали, както и неговия предшественик Венко Филипче.

Недоверие в институциите

Протестите срещу онкологията все повече оредяват. Те започнаха масово пред сградите на правителството и прокуратурата, но на последния имаше едва петдесетина души.

Хората нямат доверие в институциите, затова и не излизат на протести, казаха малцината, събрали се последния път.

Жена показва снимки на своя починала роднина по време на протестите в Скопие на 4 септември 2023 г.
Жена показва снимки на своя починала роднина по време на протестите в Скопие на 4 септември 2023 г.

Славолюб Манев каза, че не вярва, че новосформираната парламентарна комисия ще реши казуса.

"Нищо няма да излезе, не вярвам на тези приказки", каза той пред македонската служба на Радио Свободна Европа.

Случат припомни предишни такива в здравния сектор, останали неразрешени или довели до леки наказания въпреки обществените призиви за търсене на отговорност.

През юни двама болнични директори получиха условни присъди заради некачествен строеж на модулна болница в Тетово, където при пожар през септември 2021 г. загинаха 14 души.

През същата година държавният одитор установи редица незаконни действия при възлагането на обществени поръчки за държавните болници по време на пандемията от COVID-19.

Също през 2021 г. разследване на македонската служба на Радио Свободна Европа установи, че модерно медицинско оборудване за лъчетерапия на стойност милиони долари събира прах в склад от 2013 г. насам.

През юли министърът на здравеопазването Фатмир Меджити беше принуден да признае остър проблем с набавянето на лекарството Trikafta, необходимо за лечението на 130-те пациенти с муковисцидоза, след като правителството се зае с този въпрос под обществен натиск.

В същото време болни от диабет протестираха срещу седеммесечната липса на тест ленти и апарати за измерване на кръвната глюкоза, които им помагат да контролират заболяването.

XS
SM
MD
LG