Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Страшни мъчения и голготи". Защо пак има напрежение между София и Скопие


Настоящият президент на Северна Македонив Стево Пендаровски и кандидат-президентът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова
Настоящият президент на Северна Македонив Стево Пендаровски и кандидат-президентът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова

Политическият елит в Северна Македония все по-често включва България в предизборната си кампания. Това разгневи българското външно министерство.

Министерството на външните работи (МВнР) призова македонските политици да не използват България в предизборната си кампания.

Новината дойде на фона на обтегнати отношения между София и Скопие малко преди предстоящите предсрочни парламентарни и президентски избори в Северна Македония в края на април и началото на май.

"МВнР категорично възразява срещу опита за поредно въвличане на България и двустранните ни отношения във вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, включително в контекста на настоящата предизборна кампания", казват от МВнР. Институцията е извикала на среща извънредната пълномощна посланичка на Северна Македония Агнеса Руси.


МВнР добавя, че България се въздържа от коментари по провокациите в публичното пространство на Северна Македония, но усилията на София не се оценяват в Скопие.

Министерството също така призова Северна Македония да "да даде конструктивен принос за изпълнение на поетите политически ангажименти в рамките на компромиса от 2022 г. и стриктно да съблюдава Договора за добросъседство от 2017 г".

Какво казват македонските политици

Кандидатът за президент на проруската партия ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска твърди пред медиите, че в Северна Македония се случват "абсурди" заради договора за добросъседство и че той е нанесъл големи щети на страната.

Тя също така критикува искането на София българското малцинство да бъде вписано в македонската конституция като каза, че българите вече са защитени в раздела за малцинствата от македонската конституция. Вписването на българското малцинство е една от основните пречки пред Скопие по пътя към присъединяване към Европейския съюз (ЕС).

ВМРО-ДПМНЕ блокира в парламента конституционните промени, които трябваше да отворят пътя на Северна Македония към ЕС, като партията твърди, че може да договори по-добри условия.

Основният опонент на Диляновска - настоящият президент Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, също отправи обвинения срещу България. По негови думи от десетилетия България "малтретира македонското малцинство", което е подложено на "страшни мъчения и голготи".

„Пречи ми, когато някой с години лъже хората", каза той пред ТВ Сител в отговор на критики срещу партията си, че прави достатъчно за македонското малцинство в България. "Излиза, че "тези са неспособни, а ние не само, че ще променим преговорната рамка, но и ще включим македонците в българската конституция".

"Дай Боже не утре, днес да впишем македонците в българската конституция - наше малцинство, което с десетилетия е малтретирано, минимум 70-80 години, преминали са през страшни мъчения и голготи, но кажете какъв е този вълшебен начин? Как ще ги впишете в конституцията?".

Как се стигна дотук

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество беше сключен между България и Северна Македония през 2017 г. по време на управлението на ГЕРБ.

През 2020 г. България беше единствената страна членка на ЕС, която наложи вето върху началото на преговорите на Скопие за членство. Тогава София твърдеше, че Северна Македония е нарушила въпросния договор, а Скопие отговори с обвинение, че България го нарушава, налагайки ветото.

Обвиненията на България бяха свързани с отклонения от формулите за историята и езика, застой в работата на историческата и на междуправителствената комисия, претенциите за признаване на македонско малцинство в България, език на омразата и други.

Ветото беше оттеглено, след като българският парламент одобри т.нар. френско предложение за решаване на спора. То предлага българските условия пред Скопие да се превърнат в част от ангажиментите на Северна Македония пред Брюксел.

Македонският парламент одобри предложението, а след това външните министри на двете страни подписаха двустранен протокол. Впоследствие България оттегли ветото си, а Северна Македония официално започна преговори е ЕС през юли. Същинските преговори обаче ще започнат едва когато Скопие изпълни ангажиментите си към София, сред които е и вписването на българите като държавотворен народ в Конституцията на Северна Македония.

Въпреки дипломатическите опити на двете страни да изгладят отношенията си, през последните години напрежението се е покачвало неведнъж.

Чудите се какъв е този шум за Северна Македония. Ето обяснението
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG