Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пхенян е симулирал тактически ядрен удар срещу Южна Корея. Сеул потвърди


Заседание на Централната военна комисия на Корейската трудова партия в Пхенян.
Заседание на Централната военна комисия на Корейската трудова партия в Пхенян.

Северна Корея е извършила симулация на тактически ядрен удар по стратегически цели в Южна Корея. За това съобщиха севернокорейските държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Новината идва на фона на съвместни военни учения между Южна Корея и САЩ. Още в началото на месеца Пхенян предупреди, че ги възприема като подготовка за война, на която трябва да отговори. В сряда САЩ разположиха и стратегически бомбардировачи B-1B за ученията в страната.

Няколко часа по-късно военните в Северна Корея са изстреляли две тактически балистични ракети, съобщава корейската държавна медия. Те определят това като симулация на ядрен удар. Новината беше потвърдена и от Сеул.

В момента САЩ и Южна Корея провеждат съвместните си годишни учения Ulchi Freedom Shield. Те започнаха на 21 август и се очаква да приключат на 31 август.

Целта им е да укрепят отбранителните способности на Южна Корея и да подготвят страната за евентуален отговор на ядрените и ракетните заплахи на Пхенян. Двете страни казват, че ученията са с отбранителна цел.

Северна Корея обаче възприема тези учения като заплаха за сигурността си. В началото на август лидерът на страната Ким Чен-ун призова властите да се готвят по-усилено за война.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG