Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Умишлено и без разрешение". Какво знаем за американския войник, заловен в Северна Корея


Снимката е илюстративна. На нея се вижда член на южнокорейската морска пехота, който гледа към Северна Корея с бинокъл близо до граничното село Панмунджом, Южна Корея, 2018 г.
Снимката е илюстративна. На нея се вижда член на южнокорейската морска пехота, който гледа към Северна Корея с бинокъл близо до граничното село Панмунджом, Южна Корея, 2018 г.

Американски войник беше задържан в Северна Корея при опит за влизане в страната. Свободна Европа събра най-важното, което знаем за случая до момента.

Американският войник Травис Кинг беше задържан в Северна Корея във вторник, съобщиха военните сили на САЩ, цитирани от световните агенции.

Това е първият подобен случай от близо 40 години. Той може да доведе до дипломатическа криза между САЩ и Северна Корея на фона на опити на Вашингтон и Южна Корея да ограничат тестовете на балистични ракети от Пхенян.

Кинг е редник втори клас в американската армия. Според нея той "умишлено и без разрешение" е навлязъл в Северна Корея, докато е бил на гражданска обиколка в Съвместната зона за сигурност, която се намира на границата с Южна Корея.

Зоната е установена след края на Корейската война през 1953 г. и представлява ивица от около 150 км с малко на брой сгради по границата между двете страни.

Кой е Травис Кинг

Си Ен Ен пише, че Кинг е кавалерийски разузнавач, който се присъединява към армията през януари 2021 г., и е бил изпратен на ротация в Южна Корея. За възрастта му се знае, че е на 20 и няколко години.

Не се знае от колко време е там, като в някакъв момент срещу него е било предприето дисциплинарно наказание за нападение, вследствие на което е прекарал 50 дни в затвор. Според американските служители след освобождаването си е бил ескортиран до летище, от което да се върне в САЩ.

Ескортът обаче не е могъл да премине с него през контролно-пропускателния пункт. След това той е напуснал летището и се е насочил към Съвместната зона за сигурност.

Защо е опасно

Отношенията между САЩ и Северна Корея се влошиха през 2019 г. след неуспешни преговори между бившия американски президент Доналд Тръмп и лидера на Корейската народнодемократична република (КНДР) Ким Чен Ун, при които Вашингтон опитваше да убеди Пхенян да прекрати разработването на ядрени оръжия.

Оттогава Северна Корея увеличи ядрените и ракетните си програми. От началото на 2023 г. страната три пъти е изпробвала междуконтинентални балистични ракети, а през 2022 г. е изстреляла тестово над 90 крилати и балистични ракети. Всичко това породи опасения, че Пхенян може да подготвя първия си ядрен опит от 2017 г. насам.

Пхенян обвинява Вашингтон и Сеул, че нагнетяват напрежението с военни учения и разполагане на оръжия в региона. Към момента САЩ и Северна Корея нямат официални дипломатически отношения, като посолството на Швеция в Пхенян посредничи между двете страни.

Всичко това прави задържането на Кинг опасно за самия него и създава предпоставка КНДР да опита да извлече информация за американската армия от него. Той може да се превърне и в мощна разменна монета, отбелязва Си Ен Ен.

Какви са другите случаи

От 50-те години насам няколко американски войници са преминавали границата със Северна Корея. Един от тях е военният Чарлз Дженкинс, който дезертира поста си на сержант в армията през 1965 г. по време на Студената война и бяга през демилитаризираната зона. Северна Корея използва Дженкинс за собствената си пропаганда.

По-късно той се жени за японска студентка по медицина, отвлечена от севернокорейски агенти през 1978 г., а в началото на 2000-те години на двамата е разрешено да се преместят в Япония. Там Дженкинс се предава на американските власти и е обвинен, че е изоставил подразделението си и е дезертирал към Северна Корея. Осъден на 25 дни в американски военен затвор в Япония.

Има и много случаи на американски цивилни, задържани в Северна Корея за дълги периоди от време.

Един от по-известните случаи е на 22-годишния студент от Вирджиния Ото Уормбиър. Той почина през юни 2017 г., малко след като беше транспортиран у дома във вегетативно състояние след 17 месеца севернокорейски плен.

Той беше заловен през 2016 г. и осъден на 15 години каторжен труд по обвинение в опит за кражба на пропаганден плакат. Северна Корея отрича обвиненията на семейството на Уормбиър, че той е бил измъчван, и настоява, че му е предоставила медицински грижи "с цялата си искреност".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG