Връзки за достъпност

Извънредни новини

Човекът, избягал от Южна в Северна Корея, е идентифициран


Границата между Северна и Южна Корея е строго охранявана
Границата между Северна и Южна Корея е строго охранявана

Човекът, чието преминаване от Южна в изолираната Северна Корея беше регистрирано в събота, е мъж, който е предишен дезертьор. Той е севернокореец, избягал на юг през 2020 г. в същия район. Това съобщи министерството на отбраната на Сеул в понеделник.

Според говорител на властите мъжът е на 30 години. „Кадрите показват, че той е имал идентичен вид и облекло като на човека, който е избягал от север през 2020 г.“, каза служител на военното министерство, цитиран от Ройтерс.

Разследващите се опитват да установят дали движението на севернокорейски войски край границата през уикенда не е било с цел да се осигури ескорт на мъжа, но на този етап властите в Южна Корея не подозират случай на шпионаж.

От своя страна властите в Северна Корея са потвърдили случая, но не са предоставили повече подробности.

Границата между Южна и Северна Корея е една от най-строго охраняваните. Затова е необяснимо, как присъствието на беглеца в събота, е останало незабелязано в продължение на три часа преди камерите за видеонаблюдение да регистрират как той се качва на оградата и задейства алармите.

Бягството е необичайно като се има предвид, че то е по посока на една от най-бедните и авторитарни страни в Азия. Повечето опити за бягство от затворената комунистическа държава се правят през Китай.

Северна Корея продължава да се намира под тежка международна изолация заради ядрената си програма и е изправена пред заплахата от нови санкции от страна на ООН. Това е последната в света затворена комунистическа страна с еднопартийна система и с държавна планова икономика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG