Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Исторически момент". България официално е в Шенген - по въздух и вода


Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел на тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген на летище София, 31 март 2024 г.
Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел на тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген на летище София, 31 март 2024 г.

В присъствието на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел в оставка на летище София беше тържествено отбелязано влизането на България в Шенгенското пространство по въздух и вода.

В края на 2023 г. след дългогодишни усилия България, заедно с Румъния, стана членка на Шенгенското пространство. Последната страна, която налагаше вето на решението, беше Австрия. Тя се съгласи да го премахне, при условие че сухопътните граници бъдат отворени на по-късен етап.

Новината идва на фона на очакван през април призив на Евроейския парламент до средата на годината да бъде прието решение за пълно отпадане на проверките при пътуване от и до България и Румъния от държави от Шенген.

В неделя Денков каза, че се търси "подходящ политически момент" за вземането на решението кога да отпаднат проверките и по сухопътните граници. "Може би след изборите в Австрия (през есента) или за Европейски парламент (на 9 юни)", каза той.

"Решението ще зависи от две неща. Едното е как се развива политическата ситуация в България, а второто – да не вземат властта крайно десни антиевропейски партии в Европа или в Австрия. Надявам се, а и има всички индикации, че това няма да се случи", добави Денков.

Той определи влизането в Шенген като "голяма победа за България" и отбеляза, че е заради усилията на министрите в правителството и на парламента.

"България се намира в исторически момент, присъединявайки се към Шенгенското пространство и това не е просто политическо клише", каза Денков. "След 2007 г. и приемането на България в ЕС, това е най-големият успех на българската дипломация, на българските институции и на българските политици."

Tържествено отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство по въздух и вода на летище София, 31 март 2024 г.
Tържествено отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство по въздух и вода на летище София, 31 март 2024 г.

Мария Габриел също нарече деня "исторически момент".

"България става общност от милиони хора, пътуващи свободно, с ползи за бизнеса, за туризма и културата. Нека всички заедно да продължим до крайната цел за премахването на проверките по сухопътните граници", каза тя.

На церемонията присъстваха и други представители на правителството в оставка, сред които министрите на вътрешните работи и на транспорта – Калин Стоянов и Георги Гвоздейков. Сред гостите бяха още Йорданка Чобанова - ръководител на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България, и Фредерик Мьорис - посланик на Белгия в България.

Европейската комисия, председателката ѝ Урсула фон дер Лайен, зам.-председателят ѝ Маргаритис Схинас и комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон вече приветстваха присъединяването на България и Румъния в Шенген.

"Присъединяването на двете държави прави по-привлекателно и значително разширява най-голямото в света общо пространство без контрол по вътрешните граници", се казва в съобщението на ЕК.

Проверките по речните граници остават засега, включително и за преминаване на българско-румънската граница по Дунав, защото е прието, че речните граници са част от сухопътните.

Обяснено. Какво, кога и как ще се промени след влизането на България в Шенген
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG