Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шрапнели, отломки, постоянна стрелба. Началото на контраофанзивата в селищата на фронтовата линия


Украинските войници Ростислав (вляво) и Александър патрулират брега на реката в село Приморске
Украинските войници Ростислав (вляво) и Александър патрулират брега на реката в село Приморске

Улиците са пусти, сградите - разрушени, стрелбата - постоянна. Но залогът е успехът на силите на Украйна да изгонят руските окупатори. Как изглежда началото на контранастъплението от селищата на фронтовата линия.

Камянка, Украйна. Реката, която тече през това селище от градски тип в Запорожка област, разделя териториите, контролирани от украинските и руските сили. След това се влива в язовир "Нова Каховка", който сега е почти празен след взрива на язовирната стена, довел до бедствие надолу по течението на река Днепър.

Именно при Камянка - на разрушения мост над река Янчекрак, само на 30 км южно от областната столица - украинските войски спряха руското настъпление, след като Москва започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.

Размяната на огън, която продължава оттогава, превръща Камянка в пустош. Повечето сгради са разрушени, а наоколо лежат парчета шрапнели и отломки. Сега, когато дългоочакваната контраофанзива за освобождение на окупираните територии на Украйна започва, звуците от артилерия и ракетни установки сякаш не спират.

От Камянка пътят на юг води към стратегическите градове Токмак и Мелитопол, които са под контрола на Русия и имат решаващо значение за пресичането на "сухопътния мост", простиращ се на изток до границата. Той позволява на Русия да снабдява окупирания още през 2014 г. полуостров Крим, както и Енергодар. Това е градът, свързан със Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата в Европа, която Русия превзе в началото на март 2022 г. - малко след началото на инвазията.

Камянка изглежда зловещо празна: рядко се забелязват жители, дори войници, а често единствените движещи се обекти са прелитащи дронове. При оскъдната информация и противоречивите съобщения за сраженията на 1000-километровата фронтова линия в Украйна не е ясно дали и докъде са напреднали украинските сили тук.

Нарушена тишина

Изправена пред големи очаквания и сложни цели, Украйна започна информационна кампания, която призова към мълчание преди да започне контранастъпление в окупираните от Русия региони. Видеоклип, публикуван в началото на юни от Министерството на отбраната, показва облечени в камуфлажни дрехи украински войници, поставили пръст на устните си - "Шшшшш!". Посланията са "Плановете обичат тишината" и "Началото няма да бъде обявено".


Малко след това започна контраофанзива. Едни от първите съобщения за нея дойдоха от руското министерство на отбраната и от националистически настроени руски военни блогъри, някои от които имат тесни връзки с военни части или агенции за сигурност.

Фермерите в Приморске продължават да работят въпреки обстрела
Фермерите в Приморске продължават да работят въпреки обстрела

На 5 юни ведомството съобщи, че украинските военни са предприели атака около село Новодонецке, разположено между Велика Новосилка и Вугледар в Донецка област – място, белязано с катастрофална руска офанзива през зимата, и твърдеше, че Украйна е понесла тежки загуби. Твърденията не бяха потвърдени от независими източници, а съобщенията на блогърите представяха противоречива картина.

На 8 юни руски източници съобщиха за украинска атака в силно укрепен район край Орихов, на около 30 км източно от Камянка. В интернет се появиха кадри, за които се твърди, че показват унищожени и повредени западни оръжия. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу отново каза, че украинските войски са понесли тежки загуби.

След като тези съобщения се разпространиха в украинските социални медии, известен офицер от участвалата украинска част - сержант Валерий Маркус, отхвърли руските твърдения в емоционално видео - необичайно нарушение на правилото, забраняващо публични коментари на военнослужещи за бойни операции. Той твърди, че руските загуби са "многократно по-големи".

Ярък пример колко безсрамно лъжат.

"През първия ден, когато те обявиха, че нашата бригада е разбита, че имаме 350 загинали войници, че всичко е приключило, че нашата бригада вече не съществува, всъщност имахме само петима убити войници. Това е ярък пример колко безсрамно лъжат“, каза Маркус.

Украински военни машини, скрити в гора в района на Запорожка
Украински военни машини, скрити в гора в района на Запорожка

Крайната цел на Украйна, казва президентът Володимир Зеленски, е да прогони руските сили от цяла Украйна, включително от Крим. Руските сили окупираха части от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, като Кремъл незаконно твърди, че тези региони вече са част от Русия.

Контраофанзивата доведе до засилване на сраженията в няколко части на фронтовата линия, която се простира на североизток от района на Херсон и делтата на Днепър до Донбас и част от Харковска област. Опитите за настъпление в окупираната от Русия територия излагат украинските войски на риск от руски артилерийски и въздушни атаки, докато се придвижват от позициите си без защитата на системите за противовъздушна отбрана.

Все още сме в рамките на първата фаза на офанзивата.
Микола Бейлешков

Микола Бейлешков - анализатор в Националния институт за стратегически изследвания на Украйна, каза пред RFE/RL на 13 юни, че досега опитите за пробив на руските линии са се превърнали в жестоки сражения в няколко района на Южна Украйна. "Това означава, че все още сме в рамките на първата фаза на офанзивата", добави той.

Язовир Каховка е почти пресъхнал, като водата тече само през канала на реката
Язовир Каховка е почти пресъхнал, като водата тече само през канала на реката

Бейлешков отбеляза, че повечето от украинските и руските части, разположени на фронта, са били сформирани след началото на инвазията през февруари 2022 г.

"Винаги е предизвикателство да превърнеш мобилизираните [наборници] в бойна сила. Това се оказа вярно по отношение на Русия и няма причина да не очакваме същото предизвикателство и в случая с Украйна", каза още той.

На изток от Запорожие и Камянка украинските сили напредват в част от фронта в близост до Велика Новосилка - градче близо до административната граница между Запорожка и Донецка област. На 10 и 11 юни Украйна съобщи, че силите ѝ са освободили четири села по поречието на река Мокри Яли южно от Велика Новосилка: Макаривка, Нескучне, Благодатне и Сторожеве.

На 12 юни Украйна съобщи, че нейните сили са поели контрола и над селата Левадне и Новодаровка, на 10 км западно, въпреки че руски официални лица казаха, че украинските сили са били отблъснати в някои от тези райони.

Изглед към язовир Каховка близо до град Запорожие
Изглед към язовир Каховка близо до град Запорожие

Украинският експерт по сигурността Павло Лакийчук коментира пред RFE/RL, че украинските сили са сондирали руската отбрана с "тактически" удари, но няма индикации, че са достигнали до основните отбранителни линии - които включват минни полета, линии от „драконови зъби“ – бетонни противотанкови пирамиди, и големи противотанкови окопи.

"Основните сили, обучени и оборудвани от западните съюзници, не участват в боевете, а посоката на основните удари все още не е определена", каза той.

Атомна електроцентрала

Също на 12 юни Украйна съобщи, че нейните сили са си върнали село Лобково, югоизточно от Камянка. По неофициални данни сраженията там са продължили няколко дни.

Тъй като и двете страни разбират колко важен е контролът върху пътищата, водещи както към Запорожката атомна електроцентрала, така и към Мелитопол, ожесточените боеве в този район не са изненада, каза още Бейлешков.

В околностите на Камянка военните линейки, които се движат с висока скорост на север към Запорожие, подсказват, че интензивните боеве продължават. Относителното спокойствие в селата северно от Камянка показва, че няма непосредствена заплаха от руско настъпление.

Пътят на юг от Камянка води до окупираните от Русия стратегически градове Токмак и Мелитопол, както и до атомната електроцентрала Запорожка
Пътят на юг от Камянка води до окупираните от Русия стратегически градове Токмак и Мелитопол, както и до атомната електроцентрала Запорожка

Живописното селце Приморске, разположено на около 10 километра северно от Камянка, и реката, която го разделя, е повече или по-малко непокътнато и животът в него продължава въпреки сраженията наблизо.

Според Андрий Пидхорни, който отговаря за разпределянето на хуманитарната помощ за цивилното население в района, две трети от над 3500-те жители на Приморске са останали и много от тях продължават да работят.

Селото е разположено в степ, прорязана от дерета и склонове, които се спускат към язовир "Нова Каховка" - широк участък от река Днепър, който се простира до хоризонта. След скъсването на контролираната от Русия язовирна стена в южния край на язовира на 6 юни нивото на водата е спаднало с 4 метра, като по-голямата част от дъното е останала суха, казва Пидхорни, разгръщайки карта от периода преди построяването на язовира през 1954 г.

"Екоцид". Хиляди риби са мъртви заради взрива на украинския язовир
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Двама войници, патрулиращи на брега - Ростислав и Олександър, наблюдават как водата се отдръпва от брега в продължение на дни.

"Тук ще може да се кара кола, когато дъното пресъхне, но това няма да се отрази на работата ни тук", казва Олександър.

Точната причина за пробива е предмет на противоречиви твърдения, като Украйна казва, че Русия най-вероятно е взривила язовира, който по-рано е минирала отвътре. Лакийчук твърди, че това е бил "учебникарски съветски ход" на руското командване, целящ да забави украинското контранастъпление. Руските официални лица казват, че Украйна е причинила пробива, но не предлагат обяснение как би могла да го направи.

Междувременно повторното превземане на завода в Запорожие, който също се намира на язовир "Нова Каховка", може да се окаже решаваща цел на контранастъплението. Украйна вероятно ще се опита да окаже натиск върху руските войски да се оттеглят от централата, каза Лакийчук. И добави, че "не може да се изключи, че в най-лошия случай Путин ще реши да предизвика ядрена катастрофа".

XS
SM
MD
LG