Връзки за достъпност

Извънредни новини

Швеция официално стана част от НАТО


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и шведският министър-председател Улф Кристерсон по време на церемония в Държавния департамент на САЩ, на която Швеция официално се присъединява към Северноатлантическия алианс.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и шведският министър-председател Улф Кристерсон по време на церемония в Държавния департамент на САЩ, на която Швеция официално се присъединява към Северноатлантическия алианс.

Швеция официално стана 32-я член на НАТО. В четвъртък правителството в Стокхолм формално потвърди присъединяването си към алианса.

Новината идва, след като в края на февруари Унгария последна одобри присъединяването на Швеция към военния съюз. Страната реши да наруши двувековната си политика на необвързаност с военни съюзи заради започнатата от Русия непредизвикана инвазия в Украйна.

В четвъртък Държавния департамент на САЩ публикува официалния протокол за присъединяването на Швеция, с който се удостоверява, че страната е изпълнила всички условия за това.

Малко по-късно във Вашингтон шведският премиер Улф Кристерсон се срещна с държавния секретар Антъни Бликнен.

„Искам да бъда първия, който приветства Швеция към Вашингтонския договор и като 32-я член на НАТО. Нашият отбранителен съюз сега е по-голям и по-силен откогато и да е било“, каза Блинкен. Той подчерта, че голяма роля в присъединяването е имало осъзнаването на Швеция, че ако Путин е готов да нападне един съсед, това лесно може да се случи и с други.

Той подчерта, че с приемането на Швеция в Алианса влиза в сила моментално член пети на договора, според който нападението срещу една страна членка се счита за нападение срещу всички.

„Днес наистина е исторически момент. Швеция направи свободен, демократичен, суверенен и единен избор за присъединяването към НАТО“, каза Кристерсон.

„Ситуацията в нашия регион не е била толкова сериозна от времето на Втората световна война. Русия остава сериозна заплаха. Именно в тази светлина Швеция реши да се присъедини към НАТО“, каза още той.

Един от мотивите, които Владимир Путин използва за началото на войната в Украйна, беше, че това е противопоставяне срещу разширението на НАТО в Европа и в близост до границите на Русия.

Само година по-късно Финландия, която дели над 1300 км. граница с Русия, се присъедини към военния пакт. С присъединяването и на Швеция НАТО увеличава военния си потенциал и добавя в състава си държави, които имат добре развити военно-промишлени комплекси.

Швеция запазва неутралитет през Първата и Втората световни война, както и по време на Студената война. Инвазията на Русия в Украйна промени тази политика, а присъединяването към военния съюз има одобрението на над 60% от населението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG