Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стоманено приятелство". Как Си Дзинпин беше посрещнат в Сърбия с почести


Китайският президент Си Дзинпин (вляво) и сръбският президент Александър Вучич в президентския дворец в Белград на 8 май.
Китайският президент Си Дзинпин (вляво) и сръбският президент Александър Вучич в президентския дворец в Белград на 8 май.

За "стоманеното си приятелство". За това говориха във вторник и сряда президентът на Китай Си Дзинпин и неговият сръбски колега Александър Вучич.

Си пристигна късно във вторник в Белград, а на следващия ден беше съобщено, че двамата са договорили и конкретни сделки, като например покупката на Сърбия на електрически влакове от Китай.

Двудевното посещение на Си в страната е част от по-голямата му обиколка в Европа. Според експертите тя е част от стремежа му да увеличи влиянието на Пекин в икономическите и политическите дела на Европа.

Посещението на Си в Белград се случва, след като преди това той посети Франция. Там президентът Еманюел Макрон го притисна да разхлаби търговските ограничения на Китай и да използва влиянието си върху Русия, за да спре войната на Кремъл в Украйна.

Китайският лидер обаче очаквано получи по-малко отпор в Белград от сръбския президент Александър Вучич, който се стреми да поддържа тесни връзки както с Китай, така и с Русия, дори когато се опитва да доведе страната си до евентуално членство в ЕС.

Укрепване на "стоманеното приятелство"

В Сърбия Си Дзинпин, придружаван от съпругата си, беше посрещнат на летище "Никола Тесла" от сериозна делегация - президента Александър Вучич, министър-председателя Милош Вучевич, председателя на Народната скупщина Ана Бърнабич, външния министър Марко Дурич, бившия президент Томислав Николич и посланика в Китай Мая Стефанович.

В сряда беше съобщено, че заедно с Вучич двамата са обсъдили широк кръг от теми - от външната политика до икономиката, технологиите и културата. Те обявиха и че двете страни вече са договорили повече от 30 споразумения.

Си и Вучич по време на срещата си
Си и Вучич по време на срещата си

Официални лица от двете страни определиха посещението като „укрепване на желязната дружба“, изразяваща се в сътрудничество в областта на инфраструктурата, както и в съюз по политически въпроси. Националистическата партия на Вучич е приятелски настроена към Русия и политиката ѝ отдавна предизвиква тревога на Запад, въпреки декларирания стремеж на сръбските управляващи да вкарат страната си в ЕС.

След началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна Пекин също продължи приятелските си отношения с Москва, въпреки европейския натиск.

Сега при пристигането си в Белград Си Дзинпин каза, че "стоманеното приятелство между Сърбия и Китай е пуснало по-дълбоки корени в сърцата на двата народа" и че е убеден, че това посещение ще бъде ползотворно и ще отвори нова страница в отношенията между двете страни, предаде сръбската агенция Танюг.

"Стоманено приятелство" е официалната формулировка, която Пекин и Белград използват за описване на двустранните си отношения

"Стоманено приятелство" е официалната формулировка, която Пекин и Белград използват за описване на двустранните си отношения.

„Китай и Сърбия си оказаха твърда подкрепа по въпроси, отнасящи се до основните ни интереси и големи опасения. Заедно подкрепихме международната справедливост и допринесохме за насърчаването на мира и развитието в света“, посочи още Си в прессъобщение, разпространено от посолството на Китай в Сърбия.

Той подчерта дълбокото традиционно приятелство между Сърбия и Китай. Китайският държавен глава припомни, че са се споразумели за цялостно взаимно освобождаване от визи, открили са директни полети и са подписали споразумение за свободна търговия, както и че обменът между хората се засилва.

"Уважаеми президентe Си, уважаеми приятелю, добре дошъл в Сърбия! С това посещение оказахте голяма чест на страната и народа ни, които искрено обичат Китай и ценят приятелството на вашата велика страна", написа от своя страна Вучич на страницата си в Инстаграм.

"Визията за света, която защитавате, даде вдъхновение и сила и на нашата малка страна, която днес смело и гордо върви по пътя на прогреса и успеха", добави той.

Знамена и ескорт от изтребители

Преди пристигането на китайския президент Белград беше украсен със знамената на Сърбия и Китай, а по маршрута от летището до центъра на града бяха поставени приветствени послания на сръбски и китайски език.

Самолетът на Си беше ескортиран от изтребители МиГ-29 при навлизането му в сръбското въздушно пространство, а на летището в Белград в негова чест беше организиран караул от сръбската армия.

В сряда пък беше организирано и тържествено посрещане на делегацията пред Двореца на Сърбия.

Хиляди хора се събраха да посрещнат Си в центъра на Белград. Според телевизия N1 част от тях са били докарани с автобуси.
Хиляди хора се събраха да посрещнат Си в центъра на Белград. Според телевизия N1 част от тях са били докарани с автобуси.

Последното посещение на Си Дзинпин в Сърбия беше през 2016 г. Това беше и първата визита на китайски президент в Белград от 32 години, като тогава беше подписана Декларация за стратегическо партньорство.

Вучич се срещна със Си и миналия октомври в Пекин по време на третия форум „Един пояс, един път“. Тогава бяха подписани 18 споразумения, включително за свободна търговия между Сърбия и Китай, което се очаква да влезе в сила през юли.

Посещението на Си Дзинпин тази седмица в Европа е първата визита на китайския президент на Стария континент за последните пет години.

След престоя си в Сърбия той ще отпътува за Будапеща, където се очаква да бъде топло посрещнат и от министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, който също поддържа тесни връзки с Русия и Китай. Това се случва, въпреки че страната му е член на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG