Връзки за достъпност

Извънредни новини

Атанас Славов атакува временния избор на Сарафов и на втора инстанция 


Атанас Славов
Атанас Славов

Правосъдният министър Атанас Славов атакува пред петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да бъде разгледана жалбата му срещу избора на Борислав Сарафов за временен главен прокурор.

Тричленен състав на съда отказа да разгледа казуса на първа инстанция, приемайки, че Славов няма правен интерес да обжалва избора на Сарафов. Министърът подаде жалбата на 30 юни, две седмици след като Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра Сарафов за длъжността.

Сега министърът настоява петчленният състав да отмени определението на тричленен състав на ВАС и да върне делото за ново разглеждане на първа инстанция по същество. Като алтернатива той допуска, че втората инстанция може да се произнесе по същество и да обяви избора на Сарафов за нищожен.

Изборът на настоящия временен главен прокурор на 16 юни стана само ден след обявяването на президентския указ за окончателното уволнение на главния прокурор Иван Гешев.

След това Пленумът на ВСС обсъди темата, но отказа да вземе някакво решение, тъй като мнозинството от членовете му приеха, че произведеният избор в Прокурорската колегия ги поставя пред свършен факт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG