Връзки за достъпност

Извънредни новини

Атанас Славов обжалва временния избор на Борислав Сарафов начело на прокуратурата


Министър Атанас Славов
Министър Атанас Славов

Министърът на правосъдието Атанас Славов подаде жалба в петък във Върховния административен съд (ВАС) срещу избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор.

Изборът беше направен от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 16 юни. Той стана само ден след обявяването на президентския указ за окончателното уволнение на главния прокурор Иван Гешев.

В своята жалба Славов настоява ВАС да обяви избора за нищожен или да го отмени, като върне казуса за решаване от Пленума на ВСС, тъй като по негови думи решението е извън компетентността на Прокурорската колегия.

Славов цитира също решение на Конституционния съд (КС), според което председателите на Върховния касационен съд, на ВАС и главният прокурор имат особен статус с качествата си на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на ВСС и затова изборът на временно изпълняващи функциите на тези длъжности не може да се провежда по правилата за останалите административни ръководители, както е решила прокурорската колегия.

Министърът посочва и други нарушения, сред които че не са спазени правилата за свикване на заседание, не е имало публично оповестяване и обсъждане на кандидати, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника.

Колегията не обсъди и сигналите срещу Сарафов, които в момента са обект на новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

На 22 юни, близо седмица след избора на Сарафов, Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди темата, но отказа да вземе някакво решение, тъй като мнозинството от членовете му приеха, че произведеният избор в Прокурорската колегия ги поставя пред свършен факт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG