Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проевропейски кандидат води на президентските избори в Словакия срещу съюзник на Фицо


Иван Корчок по време на телевизионен дебат преди изборите в Братислава
Иван Корчок по време на телевизионен дебат преди изборите в Братислава

Проевропейски настроеният бивш словашки външен министър Иван Корчок постигна изненадваща победа на първия тур на президентските избори и отива на балотаж с ключов съюзник на премиера популист Роберт Фицо, предаде Ройтерс.

Корчок печели 42,4 % от гласовете при преброяване на подадените в събота бюлетини в 99,7 % от избирателните райони. Това е доста над 37,1% за Петер Пелегрини - председател на парламента и лидер на партия "Глас" (Хлас), която участва в управляващата коалиция на Фицо. Двамата кандидат-президенти ще се явят на втори тур на 6 април.

Вотът в Словакия идва, след като възгледите Фицо за Украйна предизвикаха остри критики, че се доближава твърде много до Русия. Той имаше шанс да засили влиянието си върху властта, докато опозиционните сили искат да създадат по-голяма противотежест на неговото управление, посочва Ройтерс.

Промяната във външната политика на правителството, опитите за преустройство на наказателния кодекс на страната и сблъсъците с медиите доведоха до поредица от протести и критики от страна на президента Зузана Чапутова, която е яростен противник на Фицо, но не се кандидатира за нов мандат.

59-годишният Иван Корчок, дипломат от кариерата, който беше външен министър в предишното правителство, се опитва да следва нейната линия в политиката и спечели най-много гласове сред деветимата кандидати на първия тур на изборите.

Бившият шеф на Върховния съд, който е с проруски възгледи, Стефан Харабин, е с третия резултат по получени гласове - едва 11,75%, след като получи подкрепа от националистическа партия, която също е в правителствената коалиция. Неговите гласоподаватели обаче може да увеличат подкрепата за Пелегрини на втория тур на изборите.

Фицо и неговата управляваща лява партия "Смер" спечелиха парламентарните избори през септември миналата година с обещанията да спре военната помощ за Украйна и да подкрепят хората, засегнати от скока на цените.

Пелегрини - бивш министър-председател и бивш член на "Смер", беше ключова фигура при формирането на коалицията.

Корчок се опитва да попречи на правителството да получи поста на президента - позиция, която не се ползва с много изпълнителна власт, но има роля при назначенията в правителството и съдебната власт, може да налага вето на закони и оказва влияние на обществения дебат, както правеше не веднъж Чапутова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG