Връзки за достъпност

Извънредни новини
Димитър Главчев представи пред президента и представителите на парламентарните партии състава на новия служебен кабинет
Димитър Главчев представи пред президента и представителите на парламентарните партии състава на новия служебен кабинет

Кабинетът: Радев ще насрочи избори "две в едно" на 9 юни

След оставката на правителството на Николай Денков партиите не успяха да се споразумеят за ново правителство. Така се наложи съставянето на служебен кабинет. То се случва за първи път по новите правила, разписани с промените в Конституцията.

В петък избраният за служебен премиер Димитър Главчев представи кандидатите за министри пред Румен Радев.

13:00 5.4.2024

Кои са предложените за министри в служебния кабинет на Димитър Главчев

Предложеният от Румен Радев за служебен премиер Димитър Главчев представи пред президента и парламентарнопредставените партии състав на кабинета си.

Това предизвика недоволство от част от формациите още по време на консултациите в сградата на президентството в петък, а "Продължаваме промяната - Демократична България" дори ги напуснаха.

Ето кои са предложените министри и какво знаем за тях.

12:35 5.4.2024

Радев ще насрочи избори "две в едно" на 9 юни. Главчев няма да прави промени в служебния кабинет

Президентът Румен Радев съобщи, че във вторник, 9 април, ще издаде три указа - за назначаване на служебния кабинет и за насрочване на избори "две в едно" на 9 юни - за Европейски парламент и предсрочни за Народно събрание.

"Отиваме на избори "две в едно" на 9 юни, с което силно се надявам да има по-голяма избирателна активност, да не разкарваме хората два пъти до урните и да спестим средства", каза Радев.

Държавният глава добави, че до момента е правил пет клетви на пет служебни кабинета в президентството, но след промените в Конституцията, направени от досегашния парламент, новият ще положи клетва пред Народното събрание. Именно заради измененията Радев вече не съставя служебния кабинет, а само посочва премиер измежду няколко души, сред които председателят на парламента, омбудсманът, управителят на БНБ и шефът на Сметната палата. Именно нея оглавяваше доскоро Главчев.

"Неслучайно правя консултации в присъствието на Димитър Главчев, за да може от първо лице да чуе възраженията и претенциите на партиите", каза още Радев и допълни, че той може до понеделник да прецени дали да се съобрази с тях.

По-късно обаче Главчев коментира пред журналисти, че е "взел своето решение" и не вижда "кой би ме убедил да направя промени". Той отказа да коментира обвиненията, че предложения от него кабинет не е политически независим. Основно те дойдоха от ПП-ДБ, които се възмутиха, че в него остава вътрешният министър Калин Стоянов, който според тях ще осигури "чадър" над купуването на гласове за ГЕРБ и ДПС.

12:11 5.4.2024

"Възраждане" видя нова тройна коалиция. ИТН искат нови промени в Конституцията

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза след обявяването на имената на служебните министри от избрания за служебен премиер Димитър Главчев, че кабинетът е "добре балансиран" между представители на "трите управлявали доскоро и още управляващи формално партии - ГЕРБ -ПП-ДБ - ДПС".

"С огорчение казвам добре балансиран кабинет, който може би вече подготвя една втора тройна коалиция", добави той.

От "Има такъв народ" (ИТН) пък казаха, че в следващия парламент ще работят за промени на промените в Конституцията, приети от това Народно събрание.

"Те избраха г-н Главчев за председател на Сметната палата и записаха в Конституцията възможността той да стане служебен премиер", каза Тошко Йорданов, като изрази надежда "Конституционният съд да се сети каква му е ролята и да вземе решение".

Досегашните управляващи ограничиха правомощията на президента да съставя служебен кабинет с промени в Конституцията. Сега държавният глава трябва да избере само служебен премиер измежду няколко души, които заемат високи постове, сред тя шефът на Сметната палата, оглавявана до скоро от Главчев.

11:47 5.4.2024

ДПС обеща подкрепа за служебния кабинет

"Кабинетът може да разчита на нашата подкрепа. Уважаваме избора на Димитър Главчев", каза Йордан Цонев от ДПС след представянето на проектосъстава на служебното правителство в президентството.

По думите му кабинетът има фокус върху двете основни цели на държавата – Шенген и еврозоната. Цонев обаче добави, че партията ще провежда парламентарен контрол върху служебните министри.

Йордан Цонев и другите членове на ДПС застанаха до представителите на ГЕРБ.
Йордан Цонев и другите членове на ДПС застанаха до представителите на ГЕРБ.

"Като партия, която винаги е защитавала институционалността, държавността, Конституцията и законите, се придържаме към приетите изменения в член 99", каза още той. Той припомни, че с промените народните представители са дали правото на кандидата за служебен премиер да избере състава на Министерския съвет.

11:30 5.4.2024

ГЕРБ отбеляза, че няма свои членове в служебния кабинет

"Няма да коментирам служебния кабинет, членове на ГЕРБ в него нямаме", каза Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС след представянето на предложенията за служебни министри от кандидата за премиер Димитър Главчев. Самият Главчев обаче е дългогодишен депутат от ГЕРБ.

Заради реакцията на "Продължаваме промяната - Демократична България" срещу оставането на Калин Стоянов в правителството, Дончев коментира, че резултатът от изборите не зависи от вътрешния министър, а от качествата на политиците, които се явяват. Заради това решение ПП-ДБ напуснаха консултациите, като казаха, че той е бил предложен от ГЕРБ в досегашния кабинет. По думите на Дончев действията им издават политическа безпомощност.

Томислав Дончев и другите представители на ГЕРБ при пристигането на консултациите при президента.
Томислав Дончев и другите представители на ГЕРБ при пристигането на консултациите при президента.

"Оставаме с очакване да се организират честни избори", добави той.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Теменужка Петкова използва случая, за да изрази недоволство от министъра на финансите в оставка Асен Василев и "неговия неразумен подход" при извършените разходи и призова Главчев специално да се фокусира върху публичните финанси.

10:44 5.4.2024

"Абсолютно взривени". ПП-ДБ напуснаха заради избора на Калин Стоянов

След обявяването на проектосъстава на служебния кабинет от Димитър Главчев представителите на "Продължаваме промяната"- "Демократична България" (ПП-ДБ) напуснаха консултациите при президента, възмутени от това, че Калин Стоянов остава вътрешен министър. Именно условието той да не е в кабинета допринесе за провала на преговорите с ГЕРБ-СДС за правителство след ротация на Николай Денков и Мария Габриел.

"Изборът на Калин Стоянов за нас е не само провокативен, той е обида и опит да се прикрият зависимости на този служебен кабинет", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков. "Ние сме не само възмутени, а сме абсолютно взривени", добави той.

По-късно пред медиите съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов коментира, че "през участието в правителство на Калин Стоянов осигуряват „чадър“ над купувачите на гласове за ГЕРБ и ДПС".

Петков посочи също така, че кандидатът за правосъден министър Мария Павлова е заместник на изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов: "От наша гледна точка той е олицетворение на превзетата и дълбока държава", каза Петков.

Той коментира и оставането в кабинета на транспортния министър Георги Гвоздейков, който е член на ПП. „Имах дълъг разговор с него вчера и го уведомих, че ако реши да остане в този служебен кабинет, ще бъде изключен от ПП", каза Петков.

Президентът посъветва него и лидерите лидерите на ДБ да обсъдят с Главчев тези имена до вторник, когато ще издаде указ за служебния кабинет.

Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов напускат президентството
Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов напускат президентството

По-късно МВР излезе с позиция "по повод поредните внушения и нападки от страна на Кирил Петков и Атанас Атанасов". В нея се казва, че на изборите за местна власт през 2023 г., спечелени от ПП-ДБ, действията на МВР не са били обект на критики.

09:53 5.4.2024

Димитър Главчев представи служебните министри

Предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи пред президента Румен Радев проектосъстава на служебния кабинет по време на консултации с партиите, които той свика на "Дондуков 2" в петък сутринта. В тях отказаха да участват само от БСП.

"Стремял съм се в кабинета да попаднат експерти, да има приемственост и да е политически балансиран. Основната задача на служебното правителство ще бъде да гарантира честни избори", каза Главчев.

Съставът на кабинета е:

  • Вицепремиер и министър на финансите - Людмила Петкова
  • Вътрешен министър - Калин Стоянов
  • Министър на регионалното развитие - Виолета Коритарова
  • Социален министър - Ивайло Иванов
  • Министър на отбраната - ген. Атанас Запрянов
  • Външен министър - Ивайло Ценов
  • Правосъден министър - Мария Павлова
  • Министър на образованието и науката - проф. Галин Цоков
  • Здравен министър - Галя Кондева
  • Министър на културата - Найден Тодоров
  • Министър на околната среда и водите - Петър Димитров
  • Министър на земеделието - Кирил Вътев
  • Транспортен министър - Георги Гвоздейков
  • Министър на икономиката - Петко Николов
  • Министър на иновациите и растежа - Росен Карадимов
  • Министър не енергетиката - Владимир Малинов
  • Министър на електронното управление - Валентин Мундров
  • Министър на туризма - Евтим Милошев
  • Спортен министър - Георги Глушков

09:23 5.4.2024

Президентът свиква среща с Главчев и политическите партии

На 6 март парламентът гласува оставката на правителството на Николай Денков. След това и трите формации, които получиха мандат за съставяне на нов кабинет от президента Румен Радев, го върнаха неизпълнен.

Така Радев трябваше да предложи служебен премиер според новите конституционни правила. Той избра шефа на Сметната палата и дългогодишен депутат от ГЕРБ Димитър Главчев. В петък предстои Главчев да представи кандидатите за служебни министри на среща в президентството. Там той ще проведе и консултации с политическите партии за проектосъстава на служебното правителство.

Обяснено. Защо новото служебно правителство ще е различно от предишните
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG