Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев предложи шефа на Сметната палата Димитър Главчев за служебен премиер


Димитър Главчев
Димитър Главчев

Президентът Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен премиер. Това съобщи пресцентъра на президентството късно в петък.

Новината идва, след като в четвъртък и петък президентът се срещна с всички потенциални служебни премиери. По-рано тази седмица той последователно връчи първия, втория и третия мандат за съставяне на правителство, но нито една партия не успя да предложи кабинет.

Радев ще приеме Димитър Главчев на 30 март, за да му възложи състав на служебно правителство. След това то ще трябва да бъде одобрено от президента.

Според новите промени в Конституцията президентът трябва да избере служебен премиер сред конкретни хора на определени постове. Това са председателят на Народното събрание, управителят и подуправителите на Българската народна банка, председателят на и заместник-председателите на Сметната палата, както и омбудсманът или негов заместник.

След като в четвъртък Радев връчи последния, трети, мандат на "Има такъв народ" (ИТН), а партията го върна неизпълнен, президентът започна консултации с потенциалните премиери. Те завършиха в петък.

Освен да избере служебен премиер Радев трябва да свика и предсрочни парламентарни избори. В рамките на последните три години те ще бъдат шестите за България.

Дотук се стигна, след като правителството на ротационен принцип между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) се разпадна и двете коалиции върнаха първите два мандата неизпълнени.

Според тяхната уговорка премиерът в оставка Николай Денков (ПП-ДБ) трябваше да бъде сменен в началото на март от вицепремиера Мария Габриел (ГЕРБ). Денков подаде оставка, но преговорите с ГЕРБ-СДС за това как да се случи ротацията и как да изглежда управлението през останалата част от мандата се провалиха.

Кой е Димитър Главчев

Димитър Главчев е избиран за депутат от ГЕРБ в състава на шест парламента, бил е зам.-председател на парламентарната група на партията, зам.-председател на парламента и председател на 44-ото Народното събрание. Този пост той заемаше само за няколко месеца, след което беше остранен заради това, че отне думата на Корнелия Нинова от трибуната на парламета.

През юли 2023 г. с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС Главчев беше избран на поста председател на Сметната палата. Това се случи, след като в предишния парламент ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход” отстраниха Цветан Цветков от поста след изтичането на мандата му.

В края на юни Конституционния съд обяви решението на парламента за противоконституционно. Впоследствие Цветков се опита да се върне на работното си място, но не беше допуснат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG