Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дейвид Камерън отиде в Киев и подкрепи Украйна в първата си визита като външен министър


Президентът на Украйна Володимир Зеленски и новият министър на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън
Президентът на Украйна Володимир Зеленски и новият министър на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън

Подкрепата на Великобритания за Украйна ще бъде "не само тази и следващата година, но и докогато е необходимо". Това каза новият външен министър на Великобритания Дейвид Камерън на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски в четвъртък.

Новината за посещението на Камерън идва на фона на разгара на войната в Газа, която може да отклони вниманието на света от продължаващата инвазия на Русия в Украйна.

Заради това в четвъртък разговорите между Камерън и Зеленски са били посветени на по-нататъшната британска военна подкрепа за Украйна.

"Светът не е толкова съсредоточен върху ситуацията на бойното поле в Украйна и това разделение на фокуса наистина не помага", каза Зеленски в социалната мрежа X.

Британският външен министър каза, че целта на посещението му е да увери Киев в британската „морална подкрепа, дипломатическа подкрепа, но преди всичко военна подкрепа“.

Зеленски добави, че с Камерън са обсъдили оръжията за фронтовата линия, укрепването на противовъздушната отбрана и защитата на хората и критичната инфраструктура.

Това е първото пътуване на Камерън в чужбина в качеството му на външен министър. Той беше премиер на Великобритания от 2010 г. до 2016 г. В качеството си на такъв той свика референдума за Брекзит, след който страната напусна Европейския съюз (ЕС).

В сряда Зеленски каза, че Украйна не може да позволи войната да изпадне в патова ситуация, тъй като това ще значи, че в бъдеще Русия отново може да нападне страната.

Коментарът му идва две седмици, след като генерал Валерий Залужни, главнокомандващ на украинските военни сили, каза пред The Economist, че войната е "достигнала технологично ниво, което ни поставя в патова ситуация".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG