Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Искам да знам, че пътят ми е бил щастлив". Шампионката Станимира Петрова, която ще се бори за олимпийски медал в бокса


Станимира Петрова триумфира за пореден път на купа "Странджа"
Станимира Петрова триумфира за пореден път на купа "Странджа"

Тя е първата българка, станала световна шампионка по бокс. Дълги години е тренирала друг спорт. Изненадва всички с таланта и силата на духа си и днес е готова да се бори за олимпийска титла. Тя е Станимира Петрова и е Човек на деня на Свободна Европа.

Преди дни тя спечели за девети път златен медал на купа „Странджа“. Завоюва титлата в категория 54 кг и така донесе първото злато за България на 75-ото юбилейно издание на най-стария международен боксов турнир в Европа, който се проведе в София.

След нея това направиха още двама - Светлана Каменова (57 кг) и Радослав Росенов (63.5 кг).

Голямата цел на 33-годишната Петрова обаче е друга - вече световна и европейска шампионка, сега тя се подготвя за Олимпийските игри в Париж, които ще се проведат през лятото.

Българският бокс до момента има три квоти, едната от които е нейна, а другите на Каменова и Хавиер Ибаниес (57 кг). Петрова се надява, че България ще спечели още квоти на предстоящата олимпийска квалификация в Италия в началото на март.

Съдията обявява победата на Станимира Петрова над Свитлана Уманска (Украйна) в категория до 54 килограма, 5 февруари, зала "София" - един от мачовете, който я отведе до победата на финала срещу китайката Чан Юан
Съдията обявява победата на Станимира Петрова над Свитлана Уманска (Украйна) в категория до 54 килограма, 5 февруари, зала "София" - един от мачовете, който я отведе до победата на финала срещу китайката Чан Юан

"При нас цари много приятна атмосфера, доста добре се сформирахме като отбор и като приятелки. Така че пожелавам успех“, каза националната състезателка след спечелването на купа "Странджа".

Тя е доволна от представянето си, както и факта, че се е срещнала с противнички, които или вече имат квоти за Париж или ще вземат такива.

"Всички срещи бяха силни и трудни, но се радвам, че се справих. Конкуренцията в женския бокс е много сериозна и се засилва през годините“, добави Петрова, която се състезава за клуб „БК Добруджа“ под треньорството на Петър Лесов.

Станимира Петрова със златния медал на награждаването на купа "Странджа"
Станимира Петрова със златния медал на награждаването на купа "Странджа"

Станимира Петрова е родена на 16 декември 1990 г. в Асеновград. Когато е едва 8-годишна започва да тренира таекуондо. Тогава родителите ѝ решават да запишат 2 години по-големия ѝ брат на боен спорт, но тя цяла нощ плаче и моли родителите се също да отиде в школата. Те се съгласяват, макар че дълго изобщо не я вземат насериозно.

Малката Станимира обаче е твърдо решена да докаже, че може да стане добра таекуондистка, дори по-добра от брат си. И го прави. Първо печели медали на републикански първенства. През 2013 г. триумфира с европейска титла в индивидуалната надпревара в словенския град Блед, след което става и шампионка на планетата отборно в зала „Арена Армеец“.

След 15 години в този спорт и много успехи, тя изненадващо прави завой към бокса. Отдавна баща ѝ Николай, който като дете е тренирал бокс, ѝ е казал, че е родена за бокс, но тя дълго време не му вярва. Той обаче успява да ѝ даде увереност и тя решава да рискува. Тогава тя е в четвърти курс в Националната спортна академия и записва бокс като свободноизбираема дисциплина.

Някои от нейните треньори по таекуондо приемат новината с разбиране, други обаче са доста скептични.

"Бях в най-силната си форма, когато реших да си тръгна, така че съм съвсем наясно с чувствата им. На единия от треньорите си дори му обясних: "Аз ще стана световен шампион по бокс", а той ми каза: "Не си на 15, не можеш да станеш", разказва тя през 2017 г. пред Webcafe.

Не след дълго обаче Станимира доказва, че е истински талант в бокса и го опровергава напълно. Както и новия си треньор, при когото започва да се занимава с бокс.

"Беше скучно, учеха ни само как да си вдигаме ръцете, тогава отидох при треньора и му казах, че искам истинска тренировка, а той ми отговори: "Ти няма да издържиш", спомня си Петрова за началото си в боксовата зала.

Тя не само се справя, а скоро отива на републиканско състезание, което дори печели. Големият фурор обаче идва на първото световно първенство, на което се явява. Там печели златен медал. През ноември 2014 г. на шампионата в Чеджу, Южна Корея, малко преди да навърши 24 години, тя завоюва световна титлата срещу европейската шампионка Марция Давиде (Италия). Само за 100 дни Петрова се изкачва от 19-о на първо място в световната ранглиста в категория 54 кг.

Докато не е на боксовия ринг, Станимира обича да рисува, да слуша музика и да танцува, но именно там тя се чувства на мястото си
Докато не е на боксовия ринг, Станимира обича да рисува, да слуша музика и да танцува, но именно там тя се чувства на мястото си

За този неочакван огромен успех тя е благодарна на треньора си в клуба „Пловдив-98” - световния шампион от Тампере 1993 Александър Христов. Същата година Петрова е обявена за почетен гражданин на родния си Асеновград.

След това тя участва на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро (2016) и в Токио (2020).

Нейният идол в бокса е легендарният американски боксьор Мохамед Али, роден с името Касиус Клей, но прима исляма.

Любимият ѝ филм е "Момиче са милион долара". В разтърсващата драма, режисирана от Клинт Истууд, Хилари Суонк изиграва ролята на момиче, което с много труд и упорство сбъдва мечтата си да бъде боксьорка, но накрая животът ѝ приключва трагично. Станимира го е гледала многократно и всеки път е плакала, казва, че го преживява като лична история и вижда себе си в героинята.

"Искам да стана боксьора на 21 век, но не на България, а на целия свят", казва преди няколко години тя.

Сега тя казва, че пътят, по който минава, за да се подготви за Олимпийските игри в Париж, е много дълъг, но вече е научила един урок - че трябва да се наслаждава на това, което прави, а не да има фиксидея, че непременно трябва да спечели медал.

"И аз реших, че ще се наслаждавам на пътя, без значение какво ще стане. Ако не ми е писано, няма да взема медал, но искам да знам, че пътят ми е бил щастлив, че съм правила това, което искам, че съм се раздала на 100-200%", каза тя пред "Фокус" преди дни.

Състезателката няма талисман, но има свой ритуал за късмет преди всеки мач - сплита косата си на плитки.

В момента Станимира Петрова няма амбиции след Олимпийските игри да става треньор. Първото, което би искала да ѝ се случи, е да има деца.

Форум

XS
SM
MD
LG