Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата проверява сигнала на доц. Стефан Дечев за фалшификации в Югозападния университет


Сигналът беше подаден от професор Стефан Дечев
Сигналът беше подаден от професор Стефан Дечев

Окръжната прокуратура в Благоевград съобщи, че се е самосезирала заради сигнала за корупционни практики в Правно-историческия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски".

Това се случва, след като в началото на декември историкът и бивш преподавател в Югозападния университет - доц. Стефан Дечев, публикува подаден от него сигнал до Министерството на образованието за редица нарушения в правния факултет. Те са станали по време на ръководството на вече бившия декан доц. д-р Николай Марин и зам.-декана доц. д-р Валентин Китанов.

Дечев съобщи, че е установил, че системно подписът му е бил фалшифициран под оценки от изпити, които не са се провеждали, подправяни са други подписи, както и че са давани дипломи без положени необходим брой изпити. Според него студенти са получили дипломата си за висше образование, без да имат нужните оценки от водените от него дисциплини.

От просветното министерство вече казаха пред Свободна Европа, че е разпоредена цялостна проверка. Извършва се предварително проучване на статута на хората, които са неин обект, както и всички допълнителни факти и обстоятелства около отделните нарушения.

В сряда и от прокуратурата в Благоевград съобщиха, че предстои извършване на проверка на сигнала.

Преди дни Николай Марин беше избран за ректор на Югозападния университет, като според Дечев той е бил посочен от предишния ректор - Борислав Юруков, и реални избори не са се провели.

Стефан Дечев вече преподава в Нов български университет и е редовен автор в Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG