Връзки за достъпност

Извънредни новини

Общината премахва последните незаконни строежи на фирма на Румен Гайтански - Вълка в ловен парк "Искър"


Служител събаря една от незаконните постройки в Държавно ловно стопанство, 29 март 2024 г.
Служител събаря една от незаконните постройки в Държавно ловно стопанство, 29 март 2024 г.

В петък започна премахването на последната незаконна сграда на фирмата на Румен Гайтански - Вълка в Държавно ловно стопанство "Искър". Това съобщи кметът на София Васил Терзиев във Фейсбук.

Новината идва, след като през февруари Върховният административен съд (ВАС) окончателно ги обяви за незаконни. Сградите са свързани с фирмата на Гайтански "Био Майнинг" АД. Съдът и постанови, че те трябва да бъдат съборени от фирмата, която ги е построила.

Постройките, които се събарят в момента, са разположени близо до източния бряг на язовир "Искър". По думите на Терзиев събарянето се извършва от общинско дружество, на което е било възложено принудително изпълнение на заповедите, след като срокът за доброволно изпълнение от фирмата на Гайтански е изтекъл.

"По предварителна оценка премахването на сградите ще отнеме между 3 и 6 месеца и ще струва на общината до 2.4 млн лв. Сумата, която Столичната община ще заплати на общинското предприятие, ще бъде предявена по съдебен ред на дружеството", пише още Терзиев.

Причината за решението за събарянето на сградите е, че те нямат разрешително за строеж, нито одобрени инвестиционни проекти. Фирмата и стопанството обжалваха заповедта на Столичната община с аргумента, че сградите не са нови, а им е направен ремонт. Решението на ВАС обаче потвърждава, че те трябва да бъдат съборени.

По-рано през 2023 г. ВАС реши още, че ловният хотел на фирмата на Гайтански също трябва да бъде съборен. В края на 2021 г. Софийският административен съд отмени решението за събаряне на хотела с аргумент, че става въпрос за ремонт на стара сграда, а не за строеж на нова. Впоследствие обаче това решение също беше отменено.

"Био Майнинг" АД има сключен договор от 2016 г. с Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) - Благоевград, под чието ръководство е ловното стопанство. Той е за изграждане, ремонт и поддръжка на биотехнически съоръжения, горски пътища и ловна база.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG