Връзки за достъпност

Извънредни новини

Осиновените вече ще намират по-лесно биологичните си родители, решиха депутатите


Депутатът Христо Петров (Ицо Хазарта)
Депутатът Христо Петров (Ицо Хазарта)

Осиновените деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход. Това става възможно с последните промени в Семейния кодекс, които бяха окончателно приети от депутатите.

Въпреки че те не бяха подкрепени от парламентарната правна комисия, със 179 гласа “за”, 10 “против” и 9 “въздържал се”, народните представители приеха предложенията. С промените тайната на осиновяването се запазва, но не и ако осиновени и родители искат да се намерят.

Новината идва след дългогодишни усилия на осиновени да променят закона и да научат повече за произхода си. Тайната на осиновяването съществува от 60 г. и пречи на над 2 млн. души да узнаят своя произход. Тя нанася не само психологически травми на хората, но ги лишава от това да знаят имат ли генетични заболявания. Това са осиновени деца, осиновители и техните семейства.

С измененията отпада изискването за доказване на „важни обстоятелства“ за разкриване данните за биологичните родители в съдебната процедура. Освен осиновения и осиновителите, към съда вече ще могат да се обърнат наследниците и съпругът или съпругата на осиновения.

При съдебната процедура съдът трябва да уведоми родителите по произход на осиновения, освен ако е невъзможно да бъдат призовани или са починали.

"Преди повече от 20 години в България започва битка за премахване на една огромна несправедливост, едно изречение в Семейния кодекс, което унищожава човешки съдби и което кара хиляди хора да търсят своя произход не с помощта на закона, а чрез телевизионни предавания, фейсбук групи или чрез подкуп - доказването на т.нар. важни обстоятелства", каза депутатът от ПП-ДБ Христо Петров, който е един от вносителите на закона заедно с депутати от ГЕРБ.

Депутатите приеха още, че неправителствени организации, получили разрешение от министъра на труда и социалната политика, да могат да извършват консултиране за осъществяване по подходящ начин на контакт между осиновен и родители по произход.

Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) обясни, че в случая не става въпрос за посредничество за получаване на информация, а за посредничество по искане на осиновен или осиновител, за психологическа помощ за контакт с биологичните родители.

"Няма как без тези курсове за осиновителите и подкрепа на държавата", каза тя.

С приетите изменения се създават Национална електронна информационна система за пълно осиновяване и Електронна платформа за кандидатстване за осиновяване на деца при условията на пълно осиновяване. Предвижда се платформите да са готови до 1 януари 2025 г.

Осиновяващият трябва да е най-малко с петнадесет години, но не повече от петдесет години по-възрастен от осиновявания, прие парламентът.

Въвежда се процедура, която да прекрати практиката родители да предотвратяват вписването на децата в регистъра за осиновяване, като обещават да ги вземат от институциите или да ги настанят в семейство на роднини, но това не се случва.

Забравените деца
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:03 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG