Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ одобриха военна помощ за Тайван. Китай реагира, че това засяга суверенитета му


Американският президент Джо Байдън
Американският президент Джо Байдън

Правителството на САЩ одобри осигуряването на военна помощ за Тайван в размер на 80 милиона долара, съобщи Ройтерс. Китай призова за прекратяване на засилването на военните връзки между Вашингтон и Тайпе.

Това е първият случай, в който САЩ подпомагат Тайван чрез програмата им за оказване на военна помощ на чужди държави (FMF). Според уведомление, изпратено до Конгреса, обикновено тя се използва за суверенни държави.

Статутът на Тайван остава е неясен. Китай гледа на него като на отцепническа провинция, която в крайна сметка ще бъде поставена под контрола на Пекин. От 1949 г. Тайван пък счита себе си за суверенна държава със собствена конституция.

В четвъртък представител на Държавния департамент е потвърдил пред Си Ен Ен, че на Тайван ще бъде оказана помощ чрез тази програма. Той обаче е уточнил, че това не означава, че има някаква промяна в политиката на САЩ по отношение на Тайван.

Външното министерство в Пекин реагира, че с одобряване на помощта за Тайван САЩ са накърнили "суверенитета и интересите на Китай в областта на сигурността" и са подкопали "мира и стабилността в Тайванския проток".

Китайското министерство на отбраната пък обяви, че ще "предприеме всички необходими мерки за решително противодействие".

В миналото САЩ са продавали оръжия на Тайван чрез друга програма, наречена "чуждестранни военни продажби" (FMS). Програмата FMF ще предостави на Тайван безвъзмездна помощ, платена от американските данъкоплатци.

Отношенията между Тайван, Китай и САЩ традиционно са обтегнати. В началото на годината Китай симулира прецизни удари по ключови цели в Тайван.

Пекин нарече тези учения "строго предупреждение" към самоуправляващия се остров. Те бяха в отговор на посещението на тайванския президент в САЩ.

През 1979 г. САЩ прекъснаха дипломатическите си отношения с Тайпе в полза на Пекин, но по закон са задължени да предоставят на Тайван средства за самозащита.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG