Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изтекли са пароли за електронни пощи на стотици държавни служители


Mинистърът на електронното управление Александър Йоловски
Mинистърът на електронното управление Александър Йоловски

Паролите за електронни пощи на стотици държавни служители са изтекли в интернет, съобщи министърът на електронното управление Александър Йоловски в чътвъртък, цитиран от БТА.

Думите на Йоловски идват в отговор на запитване на депутата от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Божидар Божанов, предшественик на Йоловски в министерството.

В отговора на Йоловски пише, че в платформата HaveIBeenPwned.com (HIBP) са установени изтекли в публичното пространство:

  • пароли на 1516 адреса на електронна поща в домейни, принадлежащи на държавната администрация;
  • 419 адреса на електронна поща в домейн government.bg;
  • 504 адреса на електронна поща, използващи публични безплатни платформи, но ползвани за служебни цели от държавата, като mail.bg, gmail.com и други.

„В самата платформа HIBP е конфигурирано наблюдение за общо 610 домейна, принадлежащи на държавната администрация, което означава, че е възможно да се извличат данни, свързани с електронната поща в тях“, пише още в отговора на министъра.

Йоловски препоръчва държавните служители да сменят всички използвани пароли, както и да не се използва служебната електронна поща за регистрация в интернет страници за неслужебни цели.

"Тези изтекли пароли не са изтекли, защото някой е хакнал държавата, те са изтекли, защото някой се е регистрирал със служебния си имейл в някакъв публичен сайт, който е бил хакнат и оттам и е изтекла паролата", каза Божанов по-късно пред БНР.

По думите на Божанов пред БТА Министерството на електронното управление би могло да използва централно софтуер за управление на пароли, с който „държавата да си организира управлението на паролите“.

През 2019 г. личните данни на над 6 милиона души изтекоха при хакерската атака срещу НАП. Тогава прокуратурата започна разследване.

Първоначално то се водеше от специализираната прокуратура и продължи близо четири години. След закриването на специализираните съд и прокуратура, делото беше прехвърлено в Софийския градски съд, който през април 2023 г. върна на прокуратурата обвинителния акт по делото за отстраняване на грешки в него.

Един от потърпевшите спечели дело за обезщетение срещу агенцията, която според съда не е изпълнила задължението си да защити личните данни на гражданите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG