Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама полицаи са ранени след терористичен акт в Анкара


Районът около Министерството на вътрешните работи е отцепен след терористичен атентат, при който бяха ранени двама полицаи
Районът около Министерството на вътрешните работи е отцепен след терористичен атентат, при който бяха ранени двама полицаи

Двама полицаи са ранени след самоубийствен бомбен атентат пред сградата на Министерството на вътрешните работи в Анкара. По думи на вътрешния министър Али Йерликая състоянието на двамата полицаи е тежко. Той определи случая като "терористична атака".

Йерликая написа в социалната мрежа Екс, че двама терористи са пристигнали с миниван пред сградата на министерството в 09:30 сутринта. Единият от тях се е самовзривил, а другият е бил неутрализиран от полицията.

Движението в този район на Анкара е ограничено, а районът е отцепен. Медиите съобщават за множество линейки, пожарни и полицейски екипи.

До момента няма организация, която да е заподозряна от правителството или да е поела отговорност за случая.

Очаква се президентът Реджеп Тайип Ердоган да коментира случая по-късно в неделя, когато ще бъде открита новата сесия на турския парламент. Едно от най-големите решения, които се очаква да бъдат взети от турските депутати, е ратифицирането на договора за присъединяването на Швеция към НАТО.

През последните десетилетия след терористични атаки на няколко места в Турция бяха убити и ранени десетки души. Последният голям атентат беше през есента на 2022 г. в Истанбул. Тогава загинаха шестима души, а 81 пострадаха. Макар че нито една организация не пое отговорност за нападението, турските власти обвиниха за него Кюрдската работническа партия (ПКК).

Турция дълго време блокира присъединяването на Швеция към НАТО с аргумент "недостатъчната борба с тероризма" и по-конкретно претенциите на Анкара за това, че Стокхолм не преследва членове на организации, които турската страна определя като терористични.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG