Връзки за достъпност

Извънредни новини

България предаде на Турция заподозрян за терористична атака в Истанбул


Шестима души загинаха, а 81 бяха ранени при бомбения атентат на централния булевард „Истиклял“ в Истанбул през ноември.
Шестима души загинаха, а 81 бяха ранени при бомбения атентат на централния булевард „Истиклял“ в Истанбул през ноември.

Заподозрян за участие в терористичното нападение в Истанбул през ноември е бил предаден от България на Турция. За това съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Шестима души загинаха, а 81 бяха ранени при бомбен атентат на централния булевард „Истиклял“ в Истанбул. Събитието беше определено като терористичен атентат от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Сойлу свърза с него Кюрдската работническа партия (ПКК), който Анкара определя за терористична организация.

Екстрадираният в Турция е Хазни Гьолдже, който е съдействал на един от заподозряните за организацията на атентата Билал Хасан да избяга от Турция.

„Обсъдихме въпроса с България. Те ни го предадоха в Одрин около 18 часа. Благодарим на България за съдействието“, каза Сойлу.

До момента турските власти са задържали близо 60 души, които са заподозрени в участие в терористичната атака. Заедно с това Анкара започна и въздушни удари срещу силите на ПКК, които се намират в Сирия и Ирак, а Ердоган допусна, че може да бъде предприета и сухопътна операция.

През ноември Софийския градски съд остави за постоянно в ареста четирима заподозрени за атаката в Истанбул. Това бяха сириецът Амран Абдулрами, Петър Топал, който е с двойно гражданство - българско и молдовско, както и гражданите на Молдова Иван Калак и Леонид Аксакал. Тогава съдът не откри доказателства, които свързват четиримата с атаката, освен чат по телефон. Те бяха оставени в ареста заради подозрения за каналджийство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG