Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да си наведат главите от срам". Как хиляди студенти във Великобритания са обвинени несправедливо в измама


Централната сграда на Министерството на вътрешните работи в Лондон
Централната сграда на Министерството на вътрешните работи в Лондон

Преди 10 г. Би Би Си излъчва разследване как в лондонски изпитни центрове са провеждани фалшиви тестове по английски за студентски визи на чужденци. Вътрешното министерство започва проверка. В резултат 35 000 студенти са обвинени в измама. Сега съдът е напът да докаже, че студентите са невинни.

Кишор завършва английска литература и икономика в родния си Непал и няколко години преподава английски език. След това 3 години работи за войските на НАТО в Афганистан. Владее свободно езика много преди да замине за Великобритания, за да учи бизнес.

В началото на 2014 г., месец преди да се дипломира в Лондон, той получава писмо от Министерството на вътрешните работи. Обвиняват го, че е използвал "подставено лице", за да се яви на езиков изпит за удължаване на студентската си виза. Обявен е за нарушител на правилата за имигранти и му е съобщено, че подлежи на задържане и експулсиране.

Кишор е твърдо решен да докаже, че е невинен, за да може да завърши магистратурата си и да продължи живота си без обвинение в измама в досието. Но години наред не успява и макар да продължава да живее в Обединеното кралство, няма право да работи или учи. Оцелява с помощи от хранителни банки.

"Когато бях в училище, английският беше любимият ми предмет. През цялото време слушах Би Би Си и "Гласът на Америка", казва той. - "Страстта ми беше да владея добре английски, това отваря много врати", разказва пред Гардиън Кишор, който е син не свещеник.

Младият непалец се оказва един от над 35 000 чуждестранни студенти, чийто живот се преобръща след обвинение в измама. Те твърдят, че са невинии. Десетилетие по-късно съдът е напът да потвърди това.

Всичко започва от разследване, излъчено от Би Би Си през 2014 г. Властите реагират веднага, експулсират хиляди младежи. През 2022 г. следва ново разследване на медията, а през цялото време много от засегнатите водят дела.

Хиляди прогонени заради "грешни доказателства"

През 2014 г. министерството на вътрешните работи незабавно прекратява или съкращава визите на 35 000 студенти без право на обжалване, като се доверява изцяло на данни на чуждестранна фирма, която организира тестовете. Около 2500 от младежите директно са депортирани, след като екипи на имиграционните служби организират внезапни обиски в жилищата им.

Номи Раджа е на 22 години, когато нахлуват в студентския му дом през юни 2014 г. Едва когато го отвеждат в центъра за задържане на летище "Гетуик", му казват защо е арестуван: "Ти си извършил измама и те изпращаме обратно в Пакистан".

Други 7200 студенти са принудени да напуснат Великобритания след заплахи за задържане. Хиляди други остават, водейки дела, за да докажат, че срещу тях са използвани "грешни доказателства". За това плащат огромни съдебни такси.

В годините доклади на контролни органи установяват, че няма доказателства срещу всички обвинени. Около 3600 души вече са спечелили обжалвания срещу министерството. Други обаче не могат да си позволят съдебните разходи.

Неотдавна в съда са представени нови важни доказателства, които повдигат още въпроси за решението на вътрешното министерство отпреди десетилетие, съобщава Гардиън.

Очаква се решение по дело, чието последно заседание се провежда през декември във Висшия имиграционен трибунал. Доказателства, представени от експерт, предполагат, че служителите в някои центрове най-вероятно са заменили всички тестове с такива, направени едновременно от подставени лица в скрита стая. Истинските студенти не са знаели за измамата, но техните изпитни работи са заменени с тези на студенти, които са платили на някой да мами от тяхно име.

Тези тестове са лесни, нямах причина да мамя.

36-годишният Абдул Кадир Мохамед, който напуска Индия през 2010 г., за да учи бизнес в Лондон, похарчва повече от 20 000 паунда, за да се опита да изчисти името си. Той разказва, че получава "пристъпи на паника" и се срамува да се изправи пред семейството си, затънало в дългове, което го пита какво е постигнал след 14 години живот във Великобритания.

"Тези тестове са лесни, нямах причина да мамя. Искам да изчистя името си и да продължа с обучението си. Прекарвам дните си в парка и отчаяно чакам изслушването си", казва той.

Случаят припомня за друг - този с Post Office Horizon отпреди години, когато стотици британски пощенски служители са подведени под отговорност за кражба на пари въз основа на невярна информация от счетоводна компютърна система на голяма международна фирма. Това се оказа една от най-големите съдебни грешки в Обединеното кралство.

"Да си наведат главите от срам"

През февруари 2014 г. предаването на "Панорама" на Би Би Си излъчва свое разследване, в което тайно заснети кадри на изпити по английски за издаване на студентска виза документират подправяне на тестовете на голям брой кандидати. Обществената медия изпраща под прикритие студенти от страни извън ЕС, които вече са законно във Великобритания. Те се представят за студенти с лош английски, които искат да останат да работят незаконно в страната.

След излъчването на разследването тогавашният вътрешен министър Тереза Мей определя доказателствата на Би Би Си като "доста шокиращи".

Макар изпитите да са одобрени от правителството, те се провеждат от базираната в САЩ компания Educational Testing Service (ETS) - една от най-големите компании за езикови изпити в света. Мей се обръща към ETS с молба да проведе разследване. То установява озадачаващ "факт" - цели 97% от тестовете, проведени в около 100 изпитни центъра във Великобритания между 2011 и 2014 г., са били по някакъв начин подозрителни. Вътрешното министерство веднага предприема крайните мерки срещу студентите, които са се явили на тези изпити.

Според доклад на Комисията по публични сметки от 2019 г. обаче министерството "е избързало да накаже чуждестранните студенти и не си е направило труда да разбере дали ETS е замесена в измама и дали разполага с надеждни доказателства".

През 2022 г. програмата Newsnight на Би Би Си прави ново разследване, в което информатори и официални документи разкриват, че британските власти са се доверили на ETS, въпреки че компанията е пренебрегнала данни, че много от студентите са невинни.

Сериозни данни за организирана измама почти 2 години преди тя да бъде разкрита от "Панорама"

Разследването установява, че бивши и настоящи служители на ETS са признали, че са открили сериозни данни за организирана измама почти 2 години преди тя да бъде разкрита от "Панорама". Както и че усилията им да затворят центровете, в които има данни за нередности, са били блокирани. Ръководители в компанията се опасявали, че приходите от такси за тестове ще намалеят.

Очевидци са свидетелствали, че някои тестове са били фалшифицирани с метод, известен като "дистанционно тестване", което опровергава твърденията на ETS.

От компанията в крайна сметка заявяват, че дейностите ѝ в Обединеното кралство са били възложени на дъщерна организация - ETS Global BV, чийто офис впоследствие е закрит. Говорител на ETS казва, че служителите и практиките в компанията са променени.

Председателят на Комитета по публични сметки - депутатът от Лейбъристката партия Мег Хилиър, казва, че действията на правителството са създали „огромна несправедливост“ и сега то трябва да оттегли обвиненията срещу предполагаеми измамници. Тя предлага да им бъде позволено да се явят на нови тестове по английски за визи.

През март 2023 г. студентите пишат петиция до премиера Риши Сунак. Те призовават за улеснен и безплатен механизъм за подаване на молби за преразглеждане и решение на случаите. Настояват също имиграционното досие на всеки от засегнатите студенти да бъде изчистено, да се улесни връщането им към обучение или да работа.

Уахидур Рахман, който печели 7-годишна съдебна битка, за да опровергае обвиненията на вътрешното министерство, казва: "Те трябва да си наведат главите от срам, че не са се извинили не само на мен, но и на всички останали невинни студенти".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG