Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Провокационни действия". Ученията на Русия в Черно море ще продължат до края на септември


Министърът на отбраната Тодор Тагарев
Русия е удължила до края на септември морското си учение в акватория, която включва и българската икономическа зона в Черно море. Това каза в сряда министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БНР. Той определи третото удължаване като провокационни действия на Русия към България.

Русия вече два месеца блокира голяма част от българската изключителна икономическа зона в Черно море. Руската блокада започна на 17 юли, когато т.нар. зърнена сделка за износ на украинска селскостопанска продукция с кораби беше едностранно прекратена от Русия. След това Русия започна да обстрелва с ракети черноморските и дунавските пристанища на Украйна, от които се изнася зърното.

Оттогава блокадата на изключителната икономическа зона на България в Черно море беше удължена на два пъти.

"В момента са обявили, че до края на месеца ще продължат да провеждат учения в нашата икономическа зона, което ние разглеждаме категорично като провокационни действия спрямо България, спрямо нашата сигурност и икономически интереси", каза Тагарев преди изслушването му в парламентарната комисия по отбрана в сряда.

Той добави, че България обсъжда "широк спектър от възможни действия в отговор на тази провокация - самостоятелно и най-вече с нашите съюзници".

В края на юли Русия обяви, че части от международните води на Черно море са "временно опасни" за корабоплаване. Руската федерация тогава съобщи, че военноморските ѝ сили провеждат учения там. Те обаче се намират в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на България.

В средата на август Русия стреля предупредително по търговски кораб в Черно море. Това беше първият случай, в който тя стреля по кораб, намиращ се извън акваторията на Украйна, откакто Москва излезе от сключената под егидата на ООН зърнена сделка.

Заради действията на Русия НАТО съобщи, че ще увеличи наблюдението си над Черноморския регион, включително с морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG