Връзки за достъпност

Извънредни новини

България засега не може да участва в инициативата на ЕС за 155 мм снаряди за Украйна


Тодор Тагарев беше изслушан в парламента, 29 юни 2023 г.
Тодор Тагарев беше изслушан в парламента, 29 юни 2023 г.

България няма да се включи в трансфера на 155-милиметрови снаряди за Украйна, тъй като не разполага с такива. Това каза в четвъртък министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушване в парламента.

Той добави, че страната ще участва в проект за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси във връзка с инициативата на Европейския съюз (ЕС) за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна.

Новината идва, след като в понеделник правителството прие изпращането на нов пакет военно-техническа помощ за Украйна. Преди седмица пред Свободна Европа Тагарев каза, че новият пакет военна помощ ще включва боеприпаси, които, ако сега не бъдат предоставени, ще трябва след няколко години да бъдат утилизирани.

Министерството на отбраната обаче не изключва Европейската агенция по отбрана да възложи и на български фирми производството на такива боеприпаси, каза още Тагарев. Вече са проведени срещи с български компании, за да бъдат оценени производствените им възможности.

Допреди седмици президентът Румен Радев и назначеното от него служебно правителство се противопоставяха на изпращането на нов пакет военна помощ, както и на това боеприпаси и оръжия, произведени в България, да достигат до Украйна. Те невярно твърдят, че изпращането на военна помощ въвлича страната във войната.

В четвъртък Тагарев каза, че участието на България в проекта на ЕС ще ѝ осигури и достъп до финансовите стимули за производителите от държавите членки. Бюджетът е 500 млн. евро до средата на 2025 г., каза Тагарев. Той добави, че парите могат да се използват за модернизация, оптимизация и създаване на нови производствени мощности.

Тагарев добави, че България очаква компенсация от близо 330 хил. евро за помощта, която е предоставила на Украйна още в началото на войната с униформи, обувки и бинтове. Парите ще дойдат следващата година.

На същия принцип България ще получи и компенсация с частично финансиране за помощта с решението на Народното събрание от 9 декември 2022 г.

Обучение на украински санитари

От изказването на Тагарев стана известно още, че България няма да изпраща медици и санитари в Украйна, но ще обучи украински санитари в симулационния тренировъчен център на ВМА.

Обучението е съгласно решението от декември на 48-ото Народно събрание, което прие оказването на помощ на Украйна. В решението пише, че се позволява пребиваването на до 60 украински санитари на българска територия с цел обучение.

Тагарев потвърди, че е работил като съветник към украинското министерство на отбраната между 2005 и 2012 година, като е посещавал редовно Киев във връзка с различни международни формати.

"За тази си работа от украинска страна не съм получил нито една гривна или какъвто и да е паричен еквивалент", каза министърът.

Според пророруската партия "Възраждане" обаче работата на Тагарев за Киев представлява конфликт на интереси. БСП също прие информацията за смущаваща.

Какво оръжие изпраща България на Украйна? Тодор Тагарев пред Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:42:16 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG