Връзки за достъпност

Извънредни новини

Том Арая, който обиколи света, за да свири метъл


Том Арая
Том Арая

Той е фронтмен и басист на Slayer. Те са част от Голямата четворка на траш метъла. Десетилетия наред балансира хаотичния музикален живот с мира на ранчото си в Тексас. Пише агресивни песни, а всъщност е спокойна личност. Том Арая е Човек на деня на Свободна Европа.

През 1981 г. той създава една от най-известните метъл банди в историята на музиката. Днес вече е пенсионер, макар че тази година с останалите членове на групата се събраха отново за няколко концерта. Той е фронтменът на Slayer Том Арая и в четвъртък навърши 63 години.

Арая не крие, че след няколко десетилетия, прекарани "на пътя", ходенето по турнета вече е изморително за него. Затова Slayer сложи край на съществуването си през 2019 г. Все пак тази година групата планира няколко свои концерта в САЩ.

"Хората си мислят, че е много яко да изнасяш концерти. Постоянно ме питат как съм си прекарал в Париж или Стокхолм. Оглеждам се из хотелската стая или концертната зала и им отвръщам: "Това е моят Париж. Красиво е, нали?" И започвам да се смея", казва той.

Заедно със Slayer Арая е свирил шест пъти в България. Най-запомнящата им се изява тук е концертът на Голямата четворка на траш метъла - Metallica, Slayer, Megadeth и Anthrax, който се проведе на 22 юни 2010 г. на националния стадион "Васил Левски".

Роден е на 6 юни 1961 г. във Виня дел Мар, Чили. Когато е едва на петгодишна възраст семейството му се мести в Лос Анджелис, Калифорния.

Няколко години по-късно вижда един от братята си да свири на китара и се вдъхновява от него. Решава, че неговият инструмент е бас китарата. Братята Арая започват да свирят заедно песни на Beatles и The Rolling Stones, които той посочва като едни от първите си музикални вдъхновения.

В началото на 80-те години най-голямата сестра на Арая му предлага да се запише на курс за респираторен терапевт. В същото време баща му настоява да си намери работа. Самият той иска да се занимава с музика.

Решава да послуша семейството си и две години по-късно получава сертификат за завършения курс. Междувременно не спира да работи и върху музикалната си кариера.

Създава Slayer през 1981 г. заедно с китаристите Джеф Ханеман и Кери Кинг и барабаниста Дейв Ломбардо. През 1983 г. групата вече е готова с писането на песни за дебютния си албум, но изпитва трудности с финансирането му.

Том Арая позира с наградата си за най-добро метъл изпълнение на 50-ите годишни награди Грами в Лос Анджелис, 10 февруари 2008 г.
Том Арая позира с наградата си за най-добро метъл изпълнение на 50-ите годишни награди Грами в Лос Анджелис, 10 февруари 2008 г.

Арая прибягва до спестяванията си от работата като респираторен терапевт, а Кинг взима пари назаем от баща си. Така групата покрива разходите за дебютния си албум и прави първите стъпки, които я водят към това да се превърне в една от най-влиятелните метъл банди в света.

Животът на Арая извън сцената е коренно различен. Заедно със съпругата му Сандра имат две деца. Въпреки изискващата му работа в музикалната индустрия той казва, че винаги е давал всичко от себе си, за да присъства в живота на децата си.

"Трудно е да бъдеш далеч от дома. Когато съм на турне, пропускам важни моменти, но се опитвам да компенсирам, когато съм вкъщи", казва той.

Прекарва свободното си време в лов и риболов или просто в компанията на семейството си. Казва, че дълбоко цени баланса между хаоса на турнетата и мира на семейния си живот в Тексас.

"Имаме ранчо в Тексас. Жена ми се грижи за животните, когато съм на турне. Когато се прибера вкъщи, ставам служител в ранчото. В него живеят крави, кокошки, кучета, прасета, патици", добавя той.

Кери Кинг по време на концерт на Slayer на фестивала Rock in Rio в Рио де Жанейро, Бразилия, 22 септември 2013 г.
Кери Кинг по време на концерт на Slayer на фестивала Rock in Rio в Рио де Жанейро, Бразилия, 22 септември 2013 г.

Арая е вярващ. Казва, че някои от религиозните тематики в музиката на Slayer са вдъхновени от католическото му възпитание. Според него това, че изследва по-тъмната страна на вярата си чрез музиката, която прави, не би могло да разклати убежденията му.

"Хората понякога ме питат дали текстовете ни не са проблем за мен. Вярата ми е силна, а това са просто думи и те никога няма да повлияят на това, в което вярвам и как се чувствам спрямо него", казва той.

Казва, че когато Кери Кинг напише хубава песен, той оставя вярата си настрана.

"Никога няма да кажа, че нещо не става, само защото не съответства на вижданията ми. По-скоро бих казал на Кери, че парчето е готино и ще ядоса много хора."

  • 16x9 Image

    Иван Савчев

    Иван Савчев е стажант в Свободна Европа. В момента е четвърти курс на специалност "Журналистика" в Новия български университет.

Форум

XS
SM
MD
LG